Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Hrabovec, Ivan
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár
PDF súbor

Úvod k inventáru

RNDr. Ivan Hrabovec, CSc. (narodený 18.I.1931 v Bratislave) vyštudoval biológiu a chémiu na Prírodovedeckej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave. Od jej absolvovania do r. 1960 tu pôsobil ako asistent na Katedre botaniky. V rokoch 1960–1974 bol odborným pracovníkom Encyklopedického kabinetu, resp. Encyklopedického ústavu Slovenskej akadémie vied a viedol aj oddelenie Príroda. Autorsky i redakčne sa podieľal na Vlastivednom zborníku obcí na Slovensku a na príprave I.–V. zväzku Encyklopédie Slovenska a spracoval 120 hesiel. Bol členom redakčnej rady Malej encyklopédie biológie a spracoval aj heslá do Slovenského biografického slovníka. V r. 1974 I. Hrabovec prešiel do Historického ústavu SAV, kde v Oddelení dejín vied a techniky pôsobil až do odchodu do dôchodku v r. 2002.

Jeho prvou monografickou prácou bola publikácia „Prírodovedecký spolok župy Trenčianskej (1877–1911)“. I jeho nasledujúce štúdie a články sa zaoberali dejinami biologických odborov, napr. na trnavskej univerzite, Univerzite Komenského, v Slovenskej akadémii vied, v slovenských múzeách, v Bratislavskom lekárskom a prírodovednom spolku.

Značnú pozornosť venoval I. Hrabovec biografiám slovenských prírodovedcov (J. Ľ. Holuby, K. Brančík, P. Sillinger, G. Reuss, Š. Endlicher, J. Š. Petian, K. Kalbrechner, I. Textorisová, J. Roubal, A. Zahlbrucner a ďalší). Študoval aj vzťah J. E. Purkyně k Slovensku. Jeho personálna bibliografia presahuje číslo 150. I. Hrabovec sa významne podieľal na trojzväzkovom kolektívnom diele Priekopníci vedy a techniky na Slovensku. Do 1. zväzku prispel vedeckými biografiami ôsmich osobností, v 2. zväzku spracoval rozsiahle úvody k vývoju biológie na Slovensku v rokoch 1800–1918 a biografie 18 biológov a prispel aj do tretieho zväzku.

I. Hrabovec bol pravidelným prispievateľom nielen do domácich odborných časopisov a zborníkov, ale i v Rakúsku a Maďarsku. V zborníku Z dejín vied a techniky na Slovensku mu v r. 1990 vyšla monografia „Z dejín botaniky a zoológie na Slovensku do polovice 19. storočia“, ktorá sumarizuje jeho mnohoročný výskum.

Nie zanedbateľnou stránkou aktivity I. Hrabovca bola jeho organizátorská činnosť. Bol dlhoročným členom Predsedníctva Slovenskej spoločnosti pre dejiny vied a techniky pri SAV, členom Slovenskej historickej spoločnosti pri SAV, členom Komisie pre dejiny zoológie a entomológie, bol predsedom Telovýchovnej jednoty pri SAV.

PhDr. I. Hrabovec, CSc. odovzdal písomný materiál do Ústredného archívu SAV postupne v rokoch 2002–2007. Je spracovaný a bádateľom sprístupnený formou inventára. Písomnosti sú rozdelené do základných vecných skupín.

Prvou sú ateriály z vedeckej činnosti – I. Delia sa na Rukopisy nepublikované – IA, zastúpené iba jednou inventárnou jednotkou; na rozdiel od nich sú Rukopisy publikované – IB veľmi bohato zastúpené. Ďalšou podskupinou sú Tlačené práce – IC. Inventárne záznamy sú doplnené o bibliografické údaje, okrem malých výnimiek, keď sa nedali zistiť. Vedecká dokumentácia – ID pozostáva z excerpt, novinových výstrižkov k heslám do rôznych encyklopédií, z rukopisov s obrázkami a fotografiami o jednotlivých osobnostiach, z podkladových materiálov k vlastným prácam a z výstrižkov z dennej tlače z obdobia okupácie ČSSR v r. 1968 a počas Nežnej revolúcie v r. 1989. Táto podskupina nie je zoradená chronologicky. V ďalšej bohato zastúpenej podskupine Vedecké podujatia – IE inventárny záznam obsahuje názov, miesto a čas konania podujatia a druh zachovaného materiálu, napr. program, zoznam účastníkov, príspevky.

Druhou základnou vecnou skupinou sú Materiály z funkcií – II. Sú rozdelené na Vedecké funkcie – IIA, napr. z pôsobenia v SAV; na pedagogické funkcie – IIB na Prírodovedeckej fakulte UK a na Trnavskej univerzite; a na Funkcie vo vedeckých spoločnostiach – IIC, napr. Československá botanická spoločnosť, Československá spoločnosť pre dejiny vied a techniky, Slovenská botanická spoločnosť.

Tretia vecná skupina Biografické materiály – III obsahuje len zoznam publikovaných prác.

V osobnom fonde I. Hrabovca chýbajú vecné skupiny Korešpondencia, Fotografie a O pôvodcovi fondu.

Skupina Práce iných autorov – VII uzatvára osobný fond I. Hrabovca.

Rozsah celého fondu je 18 archívnych škatúľ s 222 inventárnymi jednotkami. Časový rozsah fondu sú roky 1955–2007.

Pri podrobnejšom prezretí celého objemu písomností, odovzdaných PhDr. I. Hrabovcom, CSc. do Ústredného archívu SAV sme zistili, že obsahujú niekoľko samostatných celkov. Vyčlenili sme z nich osobné fondy (resp. fragmenty) viacerých botanikov: J. Brižický, J. Futák, A. Hlaváček, F. Nábělek, Ľ. Pastýrik a K. Ptačovský. Zo získaného materiálu sme ďalej vyčlenili písomnosti C.k. poľnohospodárskej spoločnosti vo Viedni z rokov 1826–1850 a Dolnorakúskeho remeselného spolku z rokov 1828–1849, ktoré predstavujú najstaršie fondy v našom archíve. Poslednou vyčlenenou skupinou sú písomnosti, ktoré vznikli z činnosti Bratislavského lekárskeho a prírodovedného spolku. Zaradili sme ich do u nás už existujúceho fondu Bratislavský lekársky a prírodovedný spolok.