Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Fondy spolkov a vedeckých spoločností » Slovenská entomologická spoločnosť pri SAV
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Entomologická spoločnosť bola založená v roku 1957 ako Československá spoločnosť entomologická na Slovensku pri SAV. 14.II.1966 uznesením SAV bola premenovaná na Slovenskú entomologickú spoločnosť pri SAV. Na základe rozhodnutia Ministerstva vnútra SSR zo dňa 23.VI.1972 bola Slovenská entomologická spoločnosť pri SAV znovu potvrdená.

Slovenská entomologická spoločnosť pri SAV je dobrovoľné, výberové združenie vedeckých odborných pracovníkov v oblasti entomológie, ktoré má za úlohu rozširovať poznatky získané na poli vedeckého výskumu a získavať vedeckých pracovníkov.

Vo významných strediskách, kde sú k tomu predpoklady, môže Ústredný výbor založiť pobočky spoločnosti. Pre spružnenie a koordinovanie práce si spoločnosť vytvárala sekcie. Za obdobie rokov 1965–1984 bola založená Stredoslovenská pobočka Slovenskej entomologickej spoločnosti dňa 18.III.1974 vo Zvolene; Bratislavská pobočka Slovenskej entomologickej spoločnosti dňa 28.II.1975 v Bratislave; Nitrianska pobočka Slovenskej entomologickej spoločnosti dňa 16.V.1975 v Nitre; Arachnologická sekcia roku 1975 v Martine a Sekcia pre entomofaunistický výskum Slovenska roku 1975 v Bratislave.

Najvyšším orgánom Slovenskej entomologickej spoločnosti je Valné zhromaždenie, ktoré zvoláva Ústredný výbor. Ústredný výbor je výkonným orgánom Slovenskej entomologickej spoločnosti na čele s predsedom spoločnosti. Predseda zvoláva najmenej dvakrát do roka schôdze Ústredného výboru. Členovia spoločnosti sa stretávajú na pravidelných členských schôdzach, kde sa oboznamujú s entomologickou problematikou, dosiahnutými vedeckými výsledkami v odbore a s plánom činnosti na ďalšie obdobie.

Členovia spoločnosti môžu byť riadni, mimoriadni a čestní, v odôvodnených prípadoch môže spoločnosť prijímať aj členov kolektívnych.

Riadnym členom spoločnosti sa môže stať osvedčený vedecký pracovník v odbore entomológie alebo v príbuznom odbore s ukončeným vysokoškolským vzdelaním, ktorý aktívne pracuje vo vedeckom výskume a ktorého členstvo odporučia dvaja riadni členovia.

Mimoriadnym členom spoločnosti sa môže stať pracovník, ktorý nespĺňa predpoklady riadneho člena, avšak svojou činnosťou je prospešný pri plnení úloh spoločnosti. Môže byť upustené od podmienky vysokoškolského vzdelania.

Čestným členom spoločnosti sa môže stať významný domáci alebo zahraničný odborník, ktorý sa zvlášť zaslúžil o rozvoj entomologickej vedy. Čestné členstvo udeľuje Valné zhromaždenie na návrh Ústredného výboru.

Kolektívnym členom spoločnosti sa môže stať právnická osoba (vedecká organizácia, škola alebo podnik) zastúpená jedným povereným reprezentantom, ktorý spĺňa podmienky pre riadneho člena.

Za obdobie rokov 1965–1984, ktoré sú zahrnuté v materiáloch Slovenskej entomologickej spoločnosti, vykonával sprvu funkciu predsedu spoločnosti doc. Ing. A. Huba, CSc., podpredsedu prof. dr. L. Korbel a tajomníka prom. biol. I. Okáli až do roku 1970. Dňa 15.II.1970 bol členskou schôdzou zvolený nový výbor spoločnosti. Predsedom sa stal prof. dr. L. Korbel, podpredsedom doc. Ing. A. Huba, CSc., 16.II.1976 sa predsedkyňou doc RNDr. O. Štepanovičová, CSc., podpredsedom doc. Ing. M. Čapek, DrSc. a tajomníkom RNDr. L. Jedlička.

Spoločnosť pre svojich členov organizuje pravidelnú prednáškovú činnosť, odborné semináre, konferencie zamerané na aktuálne problémy entomológie na Slovensku, entomologické exkurzie, pracovné zasadania. Podieľa sa na faunistickom výskume štátnej prírodnej rezervácie Rozsutce v CHKO Malá Fatra, štátnej prírodnej rezervácie Súľovské skaly, CHKO Slovenský raj a štátnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla. Každoročne organizuje Entomologické dni. Ide o spoločnú akciu s Československou entomologickou spoločnosťou pri ČSAV. Ďalej organizuje každoročne Letný tábor mladých entomológov a Jarný zraz entomológov.

Ako svoj publikačný orgán vydáva zborník „Entomologické problémy“, kde členovia spoločnosti uverejňujú svoje práce zamerané na faunistický výskum Slovenska a iné entomologické otázky. Podieľa sa aj na vydávaní publikácií z oblasti entomológie, napr. Slovník československých entomológov, Katalóg entomofauny Slovenska, Entomologický náučný slovník.

Dňa 12.X.1964 bola ustanovená Komisia pre organizáciu vedeckých spoločností, neskôr Organizačné stredisko vedeckých spoločností, ktoré obhospodaruje aj Slovenskú entomologickú spoločnosť. Slovenská entomologická spoločnosť ďalej spolupracuje s Československej entomologickou spoločnosťou pri ČSAV, so Slovenskou vedeckotechnickou spoločnosťou, najmä s jej sekciou pre poľnohospodárstvo a lesníctvo, Československým národným komitétom IUBS, Ústrednou vedecko-metodickou radou Socialistickej akadémie SSR, Slovenskou ústrednou radou Pionierskej organizácie SZM. Slovenská entomologická spoločnosť venuje aj veľkú pozornosť výchove mladých entomológov.

Materiál Slovenskej entomologickej spoločnosti pri SAV pochádza z rokov 1963–1984. Nemá veľký rozsah. Tvoria ho tri archívne krabice, v ktorých sa nachádza 113 inventárnych jednotiek. Pri spracovaní bol rozdelený do šiestich skupín.

Prvá skupina zahrňuje organizačnú činnosť z rokov 1965–1984. Je rozdelená na dve podskupiny. V prvej sa nachádza materiál o vzniku a zániku pobočiek, sekcií, štatúty spoločnosti a jej pobočiek, materiál týkajúci sa organizačných otázok. V druhej podskupine sa nachádzajú pozvánky a zápisnice zo schôdzí a zhromaždení spoločnosti. V druhej skupine sú plány a správy o činnosti Slovenskej entomologickej spoločnosti z rokov 1965–1979. Tretia skupina zahrňuje vedeckovýskumnú a odbornú činnosť spoločnosti z rokov 1963–1984, štvrtá spoluprácu spoločnosti s inými spoločnosťami a inštitúciami doma i v zahraničí z rokov 1965–1979, v piatej je materiál týkajúci sa členských záležitostí z rokov 1965–1984 a v šiestej skupine sa nachádza hospodárska agenda z rokov 1965–1979. V nej sú návrhy rozpočtu spoločnosti, finančné záležitosti a inventarizácie hospodárskych prostriedkov spoločnosti.

Hoci je materiál malého rozsahu a nie je kompletný, utvára obraz o organizačnej štruktúre a odbornej činnosti spoločnosti a o snahe urýchliť rozvoj entomológie na Slovensku.