Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Gregor, Mikuláš
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Prof. Ing. dr. Mikuláš Gregor, DrSc., člen korešpondent SAV sa narodil 25.XI.1902 v Čelovciach (okres Trebišov). Obecnú školu navštevoval v Sečovciach, meštianku v Miškovci a vyššiu reálku v Košiciach, kde maturoval v júni 1921. V rokoch 1921–1925 študoval chémiu na nemeckej vysokej škole technickej v Prahe a pracoval ako asistent na katedre fyziky a elektrotechniky u prof. Storcha na probléme odparovacej rýchlosti kvapalín; na základe práce z toho oboru získal 20.VI.1932 doktorát.

V roku 1928 bol zamestnaný ako technický úradník u firmy dr. V. Veit – reprezentácia priemyselných zariadení v Prahe, v roku 1929 ako inžinier u firmy Silvia – priemyselné závody na spracovanie celulózy v Nových Benátkach, neskôr ako technický úradník závodu Elektrolux pre zariadenie priemyselných filtrov a zmäkčovacích staníc v Ústí nad Labem. Od 1.I.1930 pôsobil ako dielenský asistent Škodových závodov v Plzni. Koncom roku 1932 nastúpil ako asistent na Štátnu priemyselnú školu v Bratislave. Od roku 1933 tu pôsobí ako profesor a okrem prednášania tu buduje učebné a čiastočne aj priemyselné kontrolné chemické laboratórium, knižnicu a pod. Už vtedy pociťuje nedostatočný styk s praxou. V rokoch 1933–1937 uskutočňuje systematický prieskum priemyslových a banícko-hutníckych podnikov na Slovensku. V tomto úsilí je podporovaný Krajinským úradom, Obchodnou a priemyselnou komorou v Bratislave, Ústredným združením slovenského priemyslu v Bratislave a Ministerstvom obchodu a priemyslu. M. Gregor získal tak ucelený obraz o priemyselnom podnikaní na Slovensku a využíva svoje poznatky ako odborník, učiteľ aj k propagácii (elaboráty, fotografie, prednášky).

Od 20.II.1940 je honorovaným docentom pre Encyklopédiu chemickej technológie pri oddelení stavebného inžinierstva pri Slovenskej vysokej škole technickej (SVŠT) v Bratislave.

Od roku 1942 sa stáva suplentom a 1946 mimoriadnym profesorom na odbore chemickej technológie. Po jeho definitívnom príchode na SVŠT vybudoval Ústav anorganickej technológie a v jeho laboratóriu boli detašované vývojové strediská priemyselných závodov Slovenské sklárne n.p., Bane a huty n.p. a Československé stavebné závody. Vedúcim katedry anorganickej technológie sa stal roku 1951.

Aktívne sa podieľal na vybudovaní SAV. Komisia pri Zbore povereníkov ho poverila organizáciou Komisie pre vybudovanie Laboratória anorganickej chémie SAV. Vzniknutý Ústav anorganickej chémie riadil a vtisol mu svoj ráz. V roku 1955 je menovaný členom korešpondentom SAV.

Člen korešpondent SAV M. Gregor rozvinul výskum fluidizačných procesov v priemysle a v teoreticko-aplikačnej oblasti (napr. praženie domácich pyritov, činnosti molybdénu, redukcia albánskej rudy). Rozvinul možnosť výroby elementárneho fluóru, venoval značnú časť svojej činnosti výskmu slovenských nerudných surovín pre sklárstvo a keramiku. Osobitnú pozornosť venoval štúdiu bentonitov ako novej priemyselnej suroviny. Na základe jeho výskumov sa uskutočnil celkový geologický a technologický prieskum aktívnych zemín bentonitu, halloyxitu a keramických ílov na východnom a strednom Slovensku. Pracoval na problematike využitia priemyselných exhalátov najmä z viskóznych závodov. Možnosť využitia draselného obsahu úletu v poľnohospodárstve u nás podnietilo výskumnú činnosť v ZSSR, NDR a PĽR. Venoval sa tiež problematike čistoty ovzdušia, v posledných rokoch sa zameral na dejiny chemického priemyslu na Slovensku.

M. Gregor bol vedcom a pedagógom s bohatou publikačnou činnosťou. Napísal rad monografií, napr. „Prehľad sklárstva a keramiky v teórii a praxi“ (1955), „Výskum niektorých nerudných surovín Slovenska“ (1967, doktorská dizertácia), „Bentonit a jeho využitie v teórii a praxi“ (1969) ai. Napísal veľké množstvo štúdií a článkov,ktoré publikoval u nás aj v zahraničí. Uverejňoval už v 30-tych rokoch v časopisoch Československý strojník a elektrotechnik, Chemické listy a Hospodárska politika. Výsledky zo svojich exkurzií po slovenských závodoch publikoval v Slovenskom denníku. Po roku 1945 publikoval v časopisoch: Chemické zvesti, Hutnícke listy, Technik, Stavivo, Papír a celuloza, Sklářské rozhledy, Naša Veda, Chemický průmysl, Geologický zborník, Silikáty, Technické noviny, Chemické listy, Sklář a keramik. Bol pravidelným prispievateľom v Chemische Teknik, Silikat Teknik a Silikat Journal, ďalej uverejňoval v časopisoch poľských, maďarských, ruských atď.

M. Gregor má veľké zásluhy v oblasti výchovy kádrov pre potreby SAV, SVŠT, iných vysokých škôl a rezortov. Pozoruhodná je jeho vedecká recenzná činnosť, posudzuje a oponuje vedecké práce, výskumné správy a projekty. Napísal tiež veľa učebných textov, skrípt a cvičení z anorganickej chémie a technológie. V rámci nadväzovania a udržiavania stykov s poprednými vedcami v zahraničí absolvoval M. Gregor veľa zahraničných ciest a prednášal na medzinárodných konferenciách. Navštívil rad socialistických (ZSSR, NDR, PĽR, MĽR) a aj kapitalistických (Švédsko, Nórsko, USA, Francúzsko, Belgicko, Japonsko, Izrael, ZAR, Španielsko) krajín. Svoje prednášky zväčša publikoval v domácich aj zahraničných zborníkoch.

Bol členom zahraničných spoločností Societé de Chimie Industrielle a Assotiation International pour L'Etude des Argiles, poradných orgánov Slovenskej národnej rady. viacerých ministerstiev a celoštátnych komisií. Bol predsedom vládneho výboru pre výstavbu a člen výboru pre priemysel silikátov a predsedom Hodnotiteľskej komisie pre odbor 216 – anorganické pigmenty v Institutu chemizácie národného hospodárstva. V SAV zastával funkciu člena sekcie vied matematických a prírodných, bol členom Vedeckého kolégia pre chemické vedy, predseda Komisie pre anorganickú chémiu SAV, člen Komisie pre technickú terminológiu SAV atď. Na SVŠT bol členom koordinačnej komisie anorganickej chémie a predsedom Štátnej skúšobnej komisie, členom Vedeckej rady Chemickej fakulty a pod. Bol členom vedeckých rád vysokých škôl: Vysoká škola chemickotechnologická v Prahe a Pardubiciach a na Vysokej škole technickej v Košiciach. Jeho stály styk s praxou, kde cieľavedomo prednášal výsledky svojich výskumov, dokumentuje jeho účasť vo vedeckých radách celého radu priemyselných závodov, napr. Bane a huty na Slovensku, Slovchémia, Slovenské plynárne, Keramické závody Košice, Chemsol Praha ai. Iniciatívne zorganizoval odbočku Československej keramickej a sklárskej spoločnosti na Slovensku, aktívne sa zúčastnil na budovaní spolku chemikov. Bol členom predsedníctva Ústredného výboru československej vedecko-technickej spoločnosti pre priemysel silikátov v Prahe a pre priemysel silikátov v Bratislave a predsedom jej Bentonitovej komisie v Prahe. Pôsobil ako lektor a člen redakčnej rady Chemických zvestí, Slovenského nakladateľstva technickej literatúry v Bratislave pre chemickú literatúru a ALFY.

Za výsledky svojej vedecko-výskumnej, pedagogickej, organizátorskej činnosti zameranej na najaktuálnejšie problémy chemického priemyslu bol neraz M. Gregor vyznamenaný vládou ČSSR, ÚRO, SVŠT v Bratislave, SAV, Vysokou školou technickou v Košiciach, Technische Universtität Drážďany, priemyselnými závodmi a spoločnosťami. V roku 1964 obdržal vyznamenanie „Za vynikajúcu prácu“ od prezidenta ČSSR. V roku 1967 mu udelili Striebornú medailu SVŠT, v roku 1970 obdržal Štátnu cenu Klementa Gottwalda. V roku 1972 obdržal vyznamenanie „Za zásluhy o výstavbu“ a zlatú medailu SVŠT. V roku 1977 mu udelili Zlatú čestnú plaketu D. Štúra „Za zásluhy v prírodných vedách", Striebornú medailu SAV v roku 1978.

Člen korešpondent M. Gregor zomrel 3.XI.1979.

Materiály člena korešpondenta SAV Mikuláša Gregora odkúpil Ústredný archív SAV v rokoch 1976–1981 od pôvodcu fondu a po jeho smrti od jeho manželky O. Gregorovej a syna Ing. M. Gregora. Fond je obsiahly, materiály sú uložené v 120 archívnych škatuliach; medaily sú v Zbierke medailí SAV.

Materiály sú rozdelené do 6 tematických skupín.

Materiály z vedeckej činnosti (I) tvoria značnú časť fondu. Rukopisov nepublikovaných (A) nie je veľa: obsahujú doktorskú prácu obhájenú v r. 1932 (1), prednášky (2), nepublikovanú monografiu a rad štúdií a článkov (3). Zaradené sú tu diskusné príspevky a príležitostné prejavy k oslavám, nekrológom a pod. (4). Rukopisov publikovaných (B) je viac, obsahujú doktorskú dizertáciu z r. 1967 (1), skriptá (2), chroologicky usporiadané štúdie a články (3) a recenzie (4) uložené alfabeticky podľa posudzovaných autorov. Veľkú skupinu tvoria vytlačené práce (C), ktoré dokumentujú bohatú publikačnú činnosť pôvodnu a šírku jeho vedeckovýskumnej činnosti. Obsahujú monografiu (1), skriptá, cvičenia (2), štúdie a články (3), ktoré sú zoradené chronologicky s údajom, kde boli publikované. Nasledujú recenzie (4) zoradené alfabeticky podľa mien posudovaných autorov. Osobitnú skupinu tvoria návrhy a posudky (D), ktoré sa delia na návrhy pôvodcu napísané za účelom menovania iných pracovníkov do vedeckých funkcií, či za účelom ich preradenia (1), odborné posudky na práce (2) a osobné, kádrové posudky (3). Čo do počtu sú tu bohato zastúpené kandidátske, dizertačné práce, ktoré M. Gregor oponoval (4) zoradené alfabeticky podľa autora práce a výskumné správy a úlohy (5) zoradené podľa riešiteľa či vedúceho kolektívu.

Vedecká dokumentácia (E) je mimoriadne bohatá. Obsahuje zápisky, pracovné denníky, výpisky (1) a obsiahly materiál z konferencií a služobných ciest (2) odzrkadľujúci intenzitu zahraničných styokv M. Gregora a jeho záujem o vedecký výskum v iných štátoch. Zaradené sú tu aj študijné materiály a zápisky z politických školení (3).

Mimoriadne obsiahly je materiál z pôsobenia M. Gregora vo vedeckých, pedagogických funkciách a z členstva v komisiách a spoločnostiach (II). Materiály z pôsobenia vo funkciách vedeckých (A) medzinárodnej spoločnosti (1), ale najmä v celoštátnych organizáciách (2), dokumentujú významný podiel pôvodcu na rozvoji anorganickej chémie a technológie v celoštátnom meradle. Bohaté sú tiež materiály z pôsobenia v ČSAV a SAV (3) vzhľadom k jeho aktívnej účasti v komisiách a spoločnostiach pri SAV. Najbohatšie sú však zastúpené materiály z jeho stykov s praxou svedčiace o jeho úzkej tvorivej spolupráci s rezortami (4). Málo je zachované z jeho činnosti v kultúrnych organizáciách. Značnú časť fondu tvoria tiež materiály z činnosti pedagogickej (B), keďže profesor M. Gregor viedol Katedru anorganickej technológie Chemickotechnologickej fakulty SVŠT a zastával na fakulte dôležité funkcie (B). Menej je dokumentované jeho pôsobenie v redakčných a edičných radách (C).

Bohato sú zastúpené aj biografické materiály (III), ktoré obsahujú osobné doklady (A), doklady k pracovnej činnosti (B), gratulácie a články zaslané pri príležitosti jeho významných jubileí a udelenie význačných štátnych cien a vyznamenaní (C). Takmer kompletne sú zachované udelené vyznamenania, medaily, plakety (D), ktoré odzrkadľujú vysoké ocenenia práce M. Gregora štátom a mnohými inštitúciami.

Korešpondencia (IV) je rozdelená na prijatú (A) a odoslanú (B). Je zoradená v abecednom slede, podľa odosielateľvo a adresátov. Je uvedený počet listov a časový rozsah, kedy boli listy obdržané či odoslané. Korešpondencia dokumentuje intenzitu a mnohostrannosť stykov pôvodcu s vedeckými pracovníkmi a inštitúciami u nás aj v zahraničí, čo podčiarkuje aj množstvo zachovaných vizitiek a adries (C).

Pomerne málo sa zachovalo materiálov o pôvodcovi fondu (V). Delia sa na recenzie o vedeckých prácach pôvodcu (A) a príležitostné články a správy o jeho činnosti (B). Bohato zastúpený je však fotografický materiál (C) dokumentujúci jeho účasť na exkurziách, služobných cestách, konferenciách, seminároch (1), jeho pôsobenie vo funkciách v SAV a na SVŠT (2). Sú tu uložené osobné fotografie a fotografie príslušníkov rodiny (3) a fotografie vedcov, ktoré boli pôvodcovi venované (4).

Značnú časť fondu tvoria iné materiály (VI), ktoré obsahujú knižné publikácie, štúdie a články iných autorov, ktoré boli M. Gregorovi venované. Sú zoradené alfabeticky.

Ústredný archív SAV odkúpil materiály M. Gregora v neusporiadanom stave. Pedantnosť pôvodcu viedla k duplicite a zachovaniu materiálu menej hodnotného ba až bezcenného. Kde tu bolo možné pri spracovaní rešpektovať systém usporiadania pôvodcu. Fond dáva relatívne ucelený obraz o vedecky tvorivej činnosti i o pedagogickej a organizačnej pôsobnosti pôvodcu. Cenné sú materiály o činnosti vo funkciách najmä tam, kde bol M. Gregor pri zrode organizácií (Spolok chemikov ai.) a ovplyvňoval ich budovanie. Bohaté a cenné sú materiály biografické, ktoré prispevajú k poznaniu M. Gregora ako človeka i vedca.

V roku 2016 bol osobný fond doplnený o dokumenty (inventárne čísla 31a, 368a, 469a), ktoré Ústredný archív SAV získal z Ústrednej knižnice SAV v roku 2004 (materiál z výstavy Učení muži).