Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Pranda, Adam – dodatok
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Druhú časť písomnej pozostalosti PhDr. Adama Prandu, DrSc. v rozsahu 2,5 b.m. získal Ústredný archív SAV od jeho manželky v r. 1991. Je spracovaná formou dodatku k inventáru osobného fondu. Neobsahuje všetky vecné skupiny a niektoré sú zastúpené len veľmi skromne.

I. vecná skupina Materiály z vedeckej činnosti obsahuje: Rukopisy nepublikované (A) – Odborné štúdie a články (1) zamerané predovšetkým na ľudové umenie. Príležitostné prejavy, prednášky, návrhy (2); Rukopisy publikované (B) sú rozdelené na Články, štúdie a preklady (1) uverejnené v odborných časopisoch, Heslá do slovníkov (2) obsahujúce heslá z oblasti národopisu vypracované pre Encyklopédiu Slovenska, Vlastivedný slovník Slovenska, Malý náučný slovník a Slovenský biografický slovník a na záver sú to Posudky a recenzie (3), väčšinou prác zahraničných autorov. Tlačené práce (C) tvoria príležitostné články, uverejnené v denníkoch, resp. týždenníkoch. Vedecká dokumentácia (D) je najpodstatnejšou časťou dodatku k pozostalosti čo do rozsahu i významu. Je rozdelená na 4 podskupiny: Metodika (1) obsahujúca Národopisnú terminológiu (a) a Literatúru (b) k jednotlivým národopisným témam. Duchovná kultúra (2) obsahuje výpisky k štyrom témam: Ľudové umenie (a), Spôsob života (b), Sídla (c) a Socializácia poľnohospodárstva (d). Regionálny výskum (3) sa skladá z 2 častí: Bibliografia (a) a Výskum (b) jednotlivých regiónov. Poslednou podskupinou je Profesný výskum (4), rozdelený na jednotlivé témy výskumu: Miery (a), Obchod (b), Poľnohospodárstvo (c) a Remeslá (d). Celá vedecká dokumentácia je usporiadaná tematicky, resp. abecedne. Chýba chronologické zoradenie, ktoré v prípade dlhodobých terénnych výskumov nie je presné.

Symbolicky je zastúpený Materiál z konferencií (E), podchytený v jednej inventárnej jednotke.

II. vecnú skupinu tvoria Materiály z vedeckých a redaktorských funkcií. Vedecké funkcie (A) dokumentujú činnosť dr. A. Prandu ako vedeckého pracovníka Národopisného ústavu SAV (1), ako aj tajomníka a predsedu Slovenskej národopisnej spoločnosti pri SAV (2). Redaktorská funkcia (B) odráža jeho pôsobenie ako výkonného redaktora edície Klenoty slovenskej ľudovej kultúry.

III. vecnou skupinou sú Biografické materiály. Pozostávajú z Osobných dokladov (A) a Udelených vyznamenaní (B). Obe podskupiny sú skromne zastúpené a tiež len kompletizujú materiál pôvodného inventára.

Časové rozpätie materiálu zahŕňa roky 1949–1984 (1994) a je uložený v 24 archívnych krabiciach.