Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Fondy spolkov a vedeckých spoločností » Slovenská zoologická spoločnosť pri SAV
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Slovenská zoologická spoločnosť je dobrovoľným a výberovým združením pracovníkov v oblasti zoológie a príbuzných vedných disciplín. Hlavným poslaním spoločnosti je rozširovať poznatky vedeckého výskumu medzi členmi, poskytovať im pomoc pri vedeckej práci, starať sa o rozvoj zoologického bádania na Slovensku a propagovať výsledky zoologickej vedy v zahraničí.

Začiatky činnosti spoločnosti spadajú do r. 1957, kedy z podnetu slovenských členov Československej spoločnosti zoologickej pri ČSAV vznikla samostatná slovenská odbočka so sídlom v Bratislave. Jej predsedom sa stal prof. Dr. Oskár Ferianc. Na základe uznesenia Predsedníctva SAV č. 18 zo 7.VII.1958 bola odbočka pod názvom Československá zoologická spoločnosť na Slovensku začlenená do SAV. V rámci SAV ju riadila Sekcia prírodných a lekárskych vied. V r. 1966 bola uznesením Predsedníctva SAV č. 202 zo 14.II. premenovaná na Slovenskú zoologickú spoločnosť (SZS) pri SAV.

Spoločnosť organizovala koferencie, prednášky a vedecké semináre, kde oboznamovala svojich členov s najnovšími vedeckými poznatkami. Zároveň vyvíjala vlastnú vedeckovýskumnú činnosť a riešila úlohy spojené s výskumom fauny Karpát a Dunaja. Spolupracovala pritom s viacerými vedeckými inštitúciami, najmä s katedrami zoológie na vysokých školách, Zoologickým ústavom Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, Oddelením zoológie Biologického ústavu SAV, Ústavom rybárstva SAV a mnohými prírodovednými múzeami po celom Slovensku. Značnú pozornosť venovala aj problémom ochrany prírody. V tejto súvislosti pomáhala Slovenskému ústavu pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody pri organizovaní chránených území v oblasti Dunaja.

Prostredníctvom celoštátneho orgánu slovenských a českých zoológov, Československého výboru pre zoologické vedy, udržiavala spoločnosť kontakty aj s Českou zoologickou spoločnosťou. Československý výbor sídlil v Prahe a reprezentoval výsledky domáceho výskumu na medzinárodných fórach.

Pre lepšiu koordináciu a zabezpečenie výskumných prác si spoločnosť vytvárala sekcie a odborné skupiny. V r. 1966 začala pri Slovenskej zoologickej spoločnosti pôsobiť Skupina pre výskum pod vodou a Komisia slovenského zoologického názvoslovia, ktorá úzko kooperoavla so Slovenskou entomologickou spoločnosťou pri SAV. Ichtyologická sekcia, založená v r. 1967, sústreďovala cca 50 ichtyológov z celého Československa. Problematiku ochrany živočíchov riešila Odborná pracovná skupina pre ochranu fauny vytvorená v r. 1968.

Nárast členskej základne spoločnosti (zo 16 členov v r. 1957 na 125 členov v r. 1967) a následné rozšírenie jej činnosti spôsobili založenie novej pobočky spoločnosti na východnom Slovensku. Vznikla v r. 1967 v Košiciach.

Písomný materiál Slovenskej zoologickej spoločnosti uložený v Ústrednom archíve SAV zahŕňa roky 1951–1970 a je rozdelený do 3 vecných skupín. Inventárnu jednotku tvorí jednotlivý rok príslušnej vecnej skupiny.

I. Organizačné materiály. Skupina obsahuje zápisnice zo zasadnutí výboru a členských schôdzí Slovenskej zoologickej spoločnosti a Československej zoologickej spoločnosti, prehľad základných údajov a spoločností, záznamy o vzniku sekcií a odborných skupín, informácie o založení východoslovenskej pobočky a zoznamy členov.

II. V skupine Odborná činnosť sú uložené plány a správy o činnosti spoločnosti, informácie o príprave výskumov a materiály z vedeckých seminárov a konferencií.

III. Hospodárske materiály. Tvoria ich finančné plány a rozpočty spoločnosti, kontroly hospodárenia, prehľad revízie platenia členských príspevkov.

Materiál fondu Slovenská zoologická spoločnosť pri SAV obsahuje 39 inventárnych jednotiek a je uložený v 2 archívnych škatuliach.