Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Kovačevičová, Soňa
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár
PDF súbor

Úvod k inventáru

PhDr. Soňa Kovačevičová, DrSc. sa narodila v roku 1921 v Liptovskom Mikuláši, kde navštevovala obecnú i strednú školu. Po maturite začala študovať na Filozofickej fakulte UK v Bratislave germanistiku a romanistiku. Počas štúdia si pripísala aj etnológiu a archeológiu. Vysokoškolské štúdium z odboru francúzština, nemčina a národopis absolvovala v roku 1944 a v roku 1948 získala doktorát z národopisu. Už od roku 1945 externe spolupracovala s národopisným odborom Matice slovenskej, vydavateľstvom Tatran a Národopisným ústavom Slovenskej akadémie vied, kde v roku 1950 aj nastúpila ako odborná asistentka. Zamerala sa na štúdium ľudového odevu a umenia. Už o rok neskôr ju politický režim 50. rokov prinútil odísť z akadémie do ÚĽUV-u, kde pracovala v dokumentácii, neskôr ako vedúca krajčírskej dielne a skladu. Do roku 1953 pôsobila ešte v SĽUK-u ako umelecká krojárka a potom sa vrátila do Národopisného ústavu SAV. V roku 1960 musela pracovisko znovu opustiť a zamestnala sa v Slovenskom ústave pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody, kde napísala a obhájila svoju kandidátsku prácu „Ľudová architektúra na Slovensku 1900–1950“. Tretíkrát sa vrátila do Národopisného ústavu SAV v r. 1968. Okrem vlastných rozpracovaných tém bola poverená realizáciou základného diela slovenského národopisu – Etnografického atlasu Slovenska. Tejto úlohe venovala dvadsať rokov svojej odbornej činnosti, veľa elánu a nadšenia.

S. Kovačevičová je autorkou viacerých knižných titulov, množstva odborných štúdií a článkov analyzujúcich ľudové výtvarné umenie. Zaujímajú ju otázky vkusu širokých vrstiev obyvateľstva, otázky vzťahu človeka a spoločnosti, história ľudovej kultúry nemeckých sídiel na Slovensku, ľudový odev, niektoré remeslá a vo viacerých prácach sa zaoberá ľudovou architektúrou a vzťahmi mesto – dedina. Vo svojich publikáciách vychádza z terénnych výskumov nielen na Slovensku, ale i v Maďarsku, Poľsku, Rumunsku, Bulharsku. S. Kovačevičová sa zapájala i do riešenia teoretických problémov európskej etnografie, svoje myšlienky a podnety pravidelne prezentovala na vedeckých konferenciách doma i v zahraničí. Pôsobila v rôznych redakčných radách (Slovenský národopis, Výtvarný život), a vedeckých radách (Mestské múzeum a Múzeum TANAP-u). Bohatá je aj jej expertízna činnosť, najmä v oblasti pamiatkovej starostlivosti a urbanistiky. Vo funkcii komisárky výstav často prezentovala ľudové umenie širokej verejnosti. Od r. 1951 je členkou sekcie teoretikov a historikov Zväzu slovenských výtvarných umelcov a od r. 1955 Slovenskej národopisnej spoločnosti. Ocenením jej vedeckej práce sú početné uznania a vyznamenania, napríklad Cena PITRE, Cena D. Jurkoviča, zlatá plaketa Ľ. Štúra a Herderova cena.

Osobný fond pochádzajúci z vedeckej činnosti PhDr. Sone Kovačevičovej, DrSc. získal a spracoval Ústredný archív SAV v roku 2005. Jeho celkový rozsah je 24 archívnych škatúľ.

Písomný materiál je rozdelený do základných vecných skupín, resp. podskupín.

Prvou vecnou skupinou sú Materiály z vedeckej činnosti – I. Tvoria ich rukopisy nepublikované, Rukopisy publikované, Tlačené práce, Vedecká dokumentácia a Vedecké podujatia. Rukopisy nepublikované – IA sú rozdelené na Monografie a štúdie označené IA1 a na Posudky, pripomienky a recenzie prác iných autorov – IA2. Rukopisy publikované – IB sa členia podobne na Monografie, štúdie a články – IB1 a na Recenzie cudzích prác – IB2. Tlačené práce sú označené IC a inventárny záznam majú doplnený aj o biografické údaje. Vedecká dokumentácia – ID obsahuje poznámky z výskumov v teréne, excerptá z literatúry, štatistické tabuľky, mapy, podklady k heslám do slovníkov a iné. Viaceré témy sú doplnené fotografiami z výskumov. Vedecké podujatia – IE väčšinou pozostávajú z programu konkrétnej akcie, doplneného o referát, alebo príspevok S. Kovačevičovej, niekedy protokol, správu o priebehu, alebo zoznam účastníkov.

Druhú základnú vecnú skupinu tvoria Materiály z pôsobenia vo funkciách – II. Vedecké funkcie sú rozčlenené na: Funkcie v SAV – IIA1. Sú tu písomnosti z činnosti v Národopisnom ústave SAV. Významnou súčasťou tejto skupiny je materiál dokumentujúci vedúcu úlohu S. Kovačevičovej na príprave Etnografického atlasu Slovenska. Funkcie v rezortoch – IIA2, konkrétne v Slovenskom úrade pamiatkovej starostlivosti a Ochrany prírody. Pedagogické funkcie IIB sú ilustrované prednáškami na Slovenskej vysokej škole technickej. Redakčné funkcie IIC obsahujú zápisnice z redakčnej rady edície Klenotnica, zasadnutie redakčnej rady časopisu Slovenský národopis. Posledné sú Celospoločenské funkcie – IID zastúpené prednáškami v Živene.

Ďalšou základnou skupinou sú Biografické materiály – III. Nachádzajú sa v nich Životopisy a dotazníky – IIIA, Pracovné zmluvy – IIIB so SUPSOP-om a Národopisným ústavom SAV, Udelenie vedeckej hodnosti – IIIC, Súpis publikovaných prác – IIID a Vyznamenania – IIIE, zastúpené Herderovou cenou.

Vecná skupina Korešpondencia – IV je usporiadaná abecedne podľa adresáta, resp. odosielateľa s uvedením počtu kusov.

Predposlednou je vecná skupina O pôvodcovi fondu – VI. Obsahuje posudky niektorých prác S. Kovačevičovej.

Fond uzatvárajú Práce iných autorov – VII. Sú to práce, ktoré svojou tematikou, príbuznou odbornému zameraniu, alebo záujmom S. Kovačevičovej ju zaujali.

Celkove Osobný fond Sone Kovačevičovej pozostáva z 211 inventárnych jednotiek. V rámci jednotlivých vecných skupín, respektíve podskupín sú usporiadané chronologicky. Výnimkou sú skupiny Vedecká dokumentácia a Korešpondencia, ktorá je zoradená abecedne. V prípadoch, kde sa nedalo zistiť datovanie je poznámka s.d. (sine dato – bez dátumu).

PhDr. Soňa Kovačevičová je osobnosťou, ktorej výsledky práce neostávajú vecou kabinetnej vedy, ale na základe svojej bohatej popularizačnej činnosti (štúdie, články, prednášky, výstavy) ich prenáša do praxe. Jej celoživotný prístup k vedeckej práci ovplyvnený rodinným prostredím vychádza z koreňov humanizmu a multikultúrnych vzťahov strednej Európy.