Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Hanzlík, Ján
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár
PDF súbor

Úvod k inventáru

RNDr. Ján Hanzlík, CSc. sa narodil 10.I.1925 v Novom Meste nad Váhom. Po maturite na miestnom gymnáziu vyštudoval na Filozofickej fakulte UK v Bratislave geografiu a históriu. Už ako vysokoškolský poslucháč začal od roku 1949 pracovať v Zemepisnom ústave Slovenskej akadémie vied a umení (Neskôr Geografický ústav SAV). V rokoch 1953-1963 pôsobil vo funkcii vedúceho oddelenia ekonomickej geografie a na pracovisku zotrval až do svojho odchodu do dôchodku v r. 1986. V r. 1965 získal hodnosť kandidáta geografických vied.

Svoj odborný záujem J. Hanzlík sústredil na problematiku geografie obyvateľstva a migračné procesy. Publikoval štúdie o vysťahovalectve zo Slovenska a o vývoji obyvateľstva na Slovensku za posledných 100 rokov. Z výskumu starších dejín geografie vznikli jeho štúdie o významných predstaviteľoch geografie – Jánovi Matejovi Korabinskom a Karolovi Gottliebovi Windischovi. Výsledky vedecko-výskumnej činnosti J. Hanzlíka nájdeme aj v encyklopedických príručkách a atlasoch máp.

Svoje znalosti v odbore geografie využíval ako expert napr. v Komisii pre historickú demografiu SAV, v Názvoslovnej komisii Ministerstva vnútra SSR, v Lexikálnej skupine Obyvateľstvo – pri Encyklopédii Slovenska. Sedem rokov pracoval ako výkonný a odborný redaktor Geografického časopisu. Bol aktívnym členom mnohých vedeckých spoločností: Československej demografickej, Muzeálnej, Slovenskej geografickej, Slovenskej historickej, Slovenskej spoločnosti pre dejiny vied a techniky ai.

Za prínos k rozvoju slovenskej geografie bol ocenený viacerými vyznamenaniami: zlatým odznakom Československej spoločnosti zemepisnej (1975), pamätnou medailou SAV (1978) a striebornou medailou D. Štúra Za zásluhy v prírodných vedách (1985).

RNDr. Ján Hanzlík zomrel 18. júna 1995. Jeho písomnú pozostalosť venovala Ústrednému archívu SAV v r. 2000 jeho manželka. Tvorí ju 8 archívnych škatúľ roztriedených a spracovaných písomností z rokov 1934-1995. Inventár k fondu obsahuje 128 inventárnych jednotiek rozdelených do vecných skupín.

Prvou vecnou skupinou sú Materiály z vedeckej činnosti – I. Obsahujú rukopisy publikované – IB a Tlačené práce – IC, pri ktorých je aj presná citácia. Vedecká dokumentácia – ID pozostáva z poznámok a excerpcií z literatúry, zo štatistických údajov o obyvateľstve a z novinových výstrižkov. Skupinu uzatvárajú Konferencie a služobné cesty – IE prezentované pracovnými denníkmi.

Vo fonde nie je zastúpená vecná skupina II – Materiály z funkcií, ktorú obyčajne tvoria písomnosti pochádzajúce z činnosti v rôznych vedeckých, pedagogických, redakčných, alebo celospoločenských organizáciách, resp. komisiách.

Ďalšia vecná skupina nazvaná Biografické materiály - III sa skladá z Osobných dokladov a preukazov – IIIA; vysvedčení – IIIB; Pracovných zmlúv – IIIC; Menovaní a odvolaní – IIID; Osvedčení – IIIE; Životopisov – IIIF; Súpisu publikovaných prác – IIIG; Správ o činnosti – IIIH; Udelených vedeckých hodností – III I; Vyznamenaní – III J a Denníkov – IIIK. Táto skupina je čo do obsahu najrôznorodejšia a poskytuje zaujímavý obraz o osobnosti J. Hanzlíka ako aj o šírke jeho záujmov.

Vecná skupina IV – Korešpondencia je zoradená abecedne podľa odosielateľov.

Skupina V – Fotografie je usporiadaná tematicky, napr. pracovné stretnutia odborníkov, rodina, spolužiaci a iné.

Príležitostné články, posudky a hodnotenia J. Hanzlíka sú obsahom vecnej skupiny VI - O pôvodcovi fondu.

V VII. skupine Práce iných autorov nájdeme väčšinou separáty článkov a štúdií, ktoré svojou témou zaujali J. Hanzlíka. Niektoré sú aj s venovaním autorov.

Posledná vecná skupina Materiály rodiny – VIII je zastúpená len ilustračne kádrovým posudkom na manželku Gabrielu Hanzlíkovú.

Osobný fond RNDr. Jána Hanzlíka, CSc. je príspevkom k poznaniu povojnového vývoja slovenskej geografie.