Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Gácsová, Alžbeta
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Písomnú pozostalosť dr. Alžbety Gácsovej (1919–1976) odovzdal do Ústredného archívu SAV Historický ústav SAV v r. 1978 spolu s písomnosťami účtovej agendy. Dr. Gácsová začala pôsobiť v Historickom ústave SAV v r. 1951. Ako absolventka nemeckého gymnázia v Kežmarku (1939) a štúdia histórie a nemeckého jazyka na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1945) bola na vedeckú prácu jazykovo i odborne dobre pripravená. Svoj záujem sústredila na staršie slovenské dejiny. Schopnosti pre vedeckú prácu preukázala už publikovaním svojej prvej štúdie Pôvod ustanovizne šoltýstva na Slovensku v Historickom zborníku Matice slovenskej hneď po ukončení vysokoškolských štúdií. V množstve ďalších štúdií i syntetických prácach sa dr. Gácsová zaoberala problematikou spoločenskej i sociálnej štruktúry stredovekých miest na Slovensku. Výsledkom dlhoročných výskumov bola práca Spoločenská štruktúra Bardejova v 15. storočí a v 1. polovici 16. storočia, ktorá svojou dôkladnosťou vzbudila pozornosť v domácich i zahraničných odborných kruhoch. Dokumenty k protifeudálnym bojom slovenského ľudu 1113–1848 a Boja slovenského ľudu proti feudálnemu útlaku a vykorisťovaniu objasňujú genézu triednych rozporov za feudalizmu. Sú to prvé zozbierané a ucelene spracované dokumenty o triednych bojoch za feudalizmu na Slovensku. V poslednom období svojho života sa dr. Gácsová venovala štúdií politických dejín v 15. storočí, najmä v období vlády Jána Jiskru z Brandýsa na Slovensku a politike Mateja Hunyadiho. Spracovať však stihla už len čiastkové štúdie.

Dr. Gácsová prispela k formovaniu koncepcie starších slovenských dejín, pričom v oblasti sociálnych dejín jej patrí nejedna priorita.

Písomná pozostalosť dr. A. Gácsovej spracovaná formou inventára je veľmi nekompletná a tiež sú nerovnomerne zastúpené jednotlivé druhy písomností, resp. vecných skupín, pričom niektoré celkom absentujú. Celkový rozsah fondu je 24 archívnych krabíc.

Prvá vecná skupina Materiály z vedeckej činnosti (I) je najkomplexnejšia. Skladá sa z Rukopisov nepublikovaných prác (A), z Rukopisov publikovaných prác (B) a Tlačených prác (C). Najrozsiahlejšia je Vedecká dokumentácia (D) obsahujúca kompletné excerpčné výpisky k jednotlivým témam, fotokópie archívnych materiálov (daňové a desiatkové zoznamy), odpisy stredovekých listín, súpis maďarských stredovekých archívnych fondov, ako aj excerpciu z literatúry. Vecnú skupinu uzatvára Správa zo služobnej cesty (E).

Druhá vecná skupina Biografické materiály (II) postráda vlastný biografický materiál o pôvodkymi fondu a sú v nej len plány práce (A) a Súpis publikovaných prác (B).

Skupina Korešpondencia (III) je zastúpená len symbolicky dvoma odosielateľmi.

Vecnú skupinu Materiály o pôvodcovi fondu (IV) tvoria posudky na práce dr. Gácsovej.

Poslednou vecnou skupinou sú Práce iných autorov (V). Sú to historické práce súvisiace s témou a problematikou sledovanou dr. Gácsovou.

Akvizícia osobného fondu dr. A. Gácsovej nie je výsledkom cieľavedomého úsilia Ústredného archívu SAV o komplexnosť dokumentácie vývoja vedných disciplín, ale výsledkom náhodného zachovania v Historickom ústave SAV. Osobný fond dokumentuje počiatky výskumu histórie slovenských miest z originálnych stredovekých prameňov. Z tohto hľadiska je hodnotná dokumentácia v osobnom fonde.