Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Futák, Ján
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár
PDF súbor

Úvod k inventáru

Botanik doc. Ján Futák, CSc. sa narodil 13.I.1914 v Turovej. Po absolvovaní vysokoškolského štúdia na univerzite v Štrasburgu v roku 1938 pôsobil na viacerých pracoviskách. Prvým bol Botanický ústav Slovenskej univerzity, kde sa v roku 1947 habilitoval v odbore systematickej botaniky a geobotaniky prácou Xerotermná vegetácia skupiny Kňažného stola. V roku 1949 nedobrovoľne odišiel na Povereníctvo techniky, v roku 1953 do Slovenského ústavu pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody. V roku 1955 nastúpil do Slovenskej akadémie vied. Spočiatku pracoval v Biologickom ústave, kde viedol Oddelenie geobotaniky a systematiky rastlín a zastupoval externého riaditeľa. Po vyčlenení a osamostatnení sa Botanického ústavu pracoval v ňom ako vedúci vedecký pracovník. Od roku 1975 pôsobil v Ústave experimentálnej biológie a ekológie SAV. Súčasne externe učil aj na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského. V roku 1960 obhájil vedeckú hodnosť CSc. kandidátskou prácou Xerotermná vegetácia južnej časti Strážovskej hornatiny. Vo svojej práci sa spočiatku venoval fytocenológii, neskôr sa zameral na chorológiu a fytogeografiu. Zaoberal sa aj problémami vývoja a histórie botaniky a ochranou rastlinstva.

Svoje prvé odborné články napísal už ako gymnazista. Zo začiatku publikoval predovšetkým práce floristického rázu. Neskôr geobotanické práce, predovšetkým o teplo- a suchomilnej vegetácii. Bol iniciátorom a spoluautorom základného kritického diela o slovenskom rastlinstve – Flóry Slovenska. Vytýčil celkovú koncepciu, určil presnú náplň tohto kolektívneho diela a ako jeho vedecký redaktor aj upravoval rukopisy spolupracovníkov. Pripravil aj Bibliografiu k flóre ČSR, ktorá bola vysoko hodnotená aj v zahraničí a na medzinárodnej porade o výskume flóry a fauny Karpát. Bola navrhnutá ako vzor pre spracovanie obdobných bibliografií v iných krajinách. Okrem monografií publikoval viac než 50 vedeckých a odborných prác doma i v zahraničí.

Bol členom výboru pre mapovanie flóry Európy a vedúcim lexikálnej skupiny Botanika v Encyklopédii Slovenska. Podieľal sa na vedeckej výchove prednáškami na univerzite, viedol diplomantov a ašpirantov, bol predsedom spoločnej komisie SAV a Univerzity Komenského pre udeľovanie vedeckej hodnosti kandidáta biologických vied z odboru botanika. Bol členom rôznych komisií SAV, ČSAV, ČSAZV, rôznych vedeckých a redakčných rád. Úzko spolupracoval so Správou Tatranského národného parku a inými ochranárskymi ustanovizňami. Patril medzi najstarších členov Československej botanickej spoločnosti, oživil jej činnosť na Slovensku a bol aj jej dlhoročným predsedom.

Udržiaval čulé vedecké styky so zahraničnými botanikmi, ktorí uznávali jeho vedecko-organizačné schopnosti. V roku 1958 zorganizoval 12. Medzinárodnú fytogeografickú exkurziu po Slovensku. Zorganizoval a stal sa hlavným koordinátorom medzinárodnej výskumnej úlohy Fytogeografia Karpát, z iniciatívy UNESCO spolupracoval na Atlase ohrozených endemických rastlín, ako hosťujúci profesor prednášal na univerzite v Štrasburgu. V roku 1969 udelil prezident republiky doc. J. Futákovi, CSc. ako poprednému predstaviteľovi slovenskej botaniky štátne vyznamenanie Za zásluhy o výstavbu.

Písomnú pozostalosť RNDr. Doc. Jána Futáka, CSc. vyčlenil Ústredný archív SAV z osobného fondu PhDr. Ivana Hrabovca, CSc. vedeckého pracovníka Oddelenia pre dejiny vied a techniky v Historickom ústave SAV. Písomný materiál vzhľadom na svoju fragmentovitosť nezachytáva všetky druhy činnosti pôvodcu fondu. Niektoré len naznačuje, iné absentujú celkom. Je spracovaný formou inventára a usporiadaný do vecných skupín.

V prvej vecnej skupine Materiály z vedeckej činnostiRukopisy nepublikované – IA zastúpené len dvomi článkami a niekoľkými posudkami prác iných autorov. Rukopisy publikované – IB sú prezentované prednáškou zo školenia ochranárov a scenárom televíznej relácie. Vedecká dokumentácia – ID obsahuje podklady pre heslá do Encyklopédie Slovenska a výpisky z literatúry. Relatívne bohatšie sú zastúpené Vedecké podujatia – IE, doma i v zahraničí, ktoré svedčia o aktívnej účasti J. Futáka.

Druhá vecná skupina Materiály z funkcií sa delí na Vedecké funkcie – IIA z pôsobenia v SAV (v Biologickom ústave, Botanickom ústave a Ústave Experimentálnej biológie a ekológie), v rezortoch (člen Poradného zboru SNR pre veci TANAP-u), vo vedeckých spoločnostiach (Slovenská biologická, Slovenská botanická a Československá botanická spoločnosť) a v komisiách (Komisia pre koordináciu výskumu Tatier, obhajobné komisie). Redaktorské funkcie – IIB sú zdokumentované redigovaním časopisu Príroda a Národného atlasu ČSSR.

Vecná skupina Biografické materiály – III je bohužiaľ ochudobnená o osobné doklady. Pozostáva z pracovných zmlúv väčšinou s vydavateľstvami, z materiálov o udelených vedeckých hodnostiach a vyznamenaniach.

Najrozsiahlejšia je vecná skupina Korešpondencia. Je usporiadaná abecedne podľa odosielateľa, resp. adresáta s uvedením počtu kusov a dátumom.

Vecná skupina Fotografie okrem portrétov J. Futáka obsahuje fotografie z výskumu v teréne a z vedeckého podujatia v Smoleniciach.

Poslednou vecnou skupinou sú Práce iných autorov, ktoré pôvodcu fondu zaujímali z profesionálneho hľadiska, alebo mu ich autor venoval.

Celkový rozsah spracovaného písomného materiálu je 5 archívnych škatúľ s 209 inventárnymi jednotkami v časovom rozpätí rokov 1945–1980.