Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Červeňanský, Ján
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár
PDF súbor

Úvod k inventáru

Prof. MUDr. Ján Červeňanský, DrSc. sa narodil 29.I.1905 vo Veľkej Bytči. Strednú školu navštevoval v Trenčíne a Bratislave. Vysokoškolské štúdium absolvoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v r. 1930. Po návrate z vojenskej služby začal lekársku prax ako sekundárny lekár na chirurgickom oddelení Štátnej nemocnice v Košiciach, v r. 1934 prešiel pracovať na Chirurgickú kliniku prof. Kostlivého do Bratislavy spočiatku ako operačný elév, neskôr ako klinický asistent. V rokoch 1939–1942 bol asistentom pre ortopedickú a detskú chirurgiu u prof. Čárskeho. Po jeho odchode v r. 1942 sa habilitoval v odbore ortopedická chirurgia a bol poverený dočasným vedením kliniky. V roku 1945 bol menovaný za mimoriadneho profesora ortopédie a za prednostu Ortopedickej kliniky v Bratislave. O rok neskôr mu bola docentúra rozšírená i na všeobecnú chirurgiu a v r. 1948 bol menovaný za riadneho profesora. Skúsenosti, ktoré J. Červeňanský v týchto rokoch získal z mnohých študijných ciest ho čoskoro postavili do čela slovenskej ortopédie. Najvýznamnejší bol niekoľkomesačný pobyt na chirurgických klinikách v Sovietskom zväze v r. 1937, na ortopedických pracoviskách v Taliansku v r. 1940 a na Mayovej univerzite v USA v rokoch 1947–1948, odkiaľ priviezol 8 debien prístrojov a inštrumentov, ktoré získal za finančnej podpory Povereníctva zdravotníctva, predsedu Pomoci USA Československu a Spolku slovenských robotníkov v New Yorku. V r. 1955 bol J. Červeňanský zvolený za člena korešpondenta SAV a r. 1964 za akademika SAV.

Svoj hlavný vedecký záujem prof. J. Červeňanský sústredil na problematiku artroplastiky koxy, traumatológiu, najmä na zlomeniny na proximálnom konci femoru, na chirurgickú liečbu chrbtice, na problematiku ochronotickej artropatie a fibulárnych transplantátov. Publikoval viac ako 350 vedeckých prác a monografií. Časť z nich je venovaná problematike chirurgie brucha. Základné práce z ortopedickej a traumatologickej problematiky sa stali učebnicami ortopédov a chirurgov, niektoré sa citujú vo svetovej odbornej literatúre. Srdcovou záležitosťou J. Červeňanského sa stal výskum kostných nádorov. Výsledkom je množstvo publikovaných prác, 2 monografie a 6 statí v zahraničných monografiách s touto problematikou. S podobným zanietením sa zaoberal aj chirurgiou reumatických chorôb. O jeho záujme o pokroky vo výskume svedčí aj množstvo – cca 300 knižných recenzií a asi 500 referátov zo zahraničnej periodickej literatúry. J. Červeňanský sa podieľal aj na organizácii odborných periodík a na spolkovej činnosti. Bol jedným zo zakladateľov a redaktorom časopisu Slovenský lekár, členom redakčnej rady Bratislavských lekárskych listov, časopisu Acta Chirurgiae orthopaedie et traumatologiae čechoslovaca, sovietskeho časopisu Ortopedija, travmatologia i protezirovanije. Bol čestným predsedom Československej spoločnosti pre ortopédiu, chirurgiu a traumatológiu, zakladateľom a prvým predsedom slovenskej odbočky ortopedickej spoločnosti, člen Československje chirurgickej spoločnosti.

O jeho uznaní vo svete svedčia členstvá v medzinárodných lekárskych spoločnostiach. J. Červeňanský bol členom American academy of orthopaedic surgery, Societa di ortopedia e traumatologia v Taliansku, Société international de chirurgie, Société international de chirurgie et de traumatologie, Royal society of medicine a ďalších. Zúčastňoval sa aj na odbornej príprave a vzdelávaní mladých lekárov. Bol profesorom na Lekárskej fakulte UK, vedúcim Katedry rekonštrukčnej chirurgie a vedúcim Katedry ortopédie Inštitútu pre ďalšie vzdelávanie lekárov a farmaceutov.

Prof. Ján Červeňanský bol významným predstaviteľom československej vedy a vynikajúcim spôsobom sa zaslúžil o rozvoj ortopédie na Slovensku, za čo mu boli udelené početné ocenenia a vyznamenania, napr. Za zásluhy o výstavbu, zlatá medaila J. E. Purkyně, Rad práce, zlatá medaila UK, čestná plaketa SAV Za zásluhy v biologických vedách, strieborná medaila SAV, Kostlivého cena, zlatá medaila Lekárskej fakulty UK, cena B. Guota a ďalšie.

Ústredný archív SAV sa viackrát pokúšal získať písomnú pozostalosť prof. J. Červeňanského. Podarilo sa to až 30 rokov po jeho smrti v r. 2007 spolu s písomnou pozostalosťou jeho manželky a často i spolupracovníčky PhDr. Ňuty Červeňanskej, CSc.

Získané písomnosti z vedeckej činnosti J. Červeňanského sú spracované a bádateľom sprístupnené formou inventára. Je rozdelený do siedmych základných vecných skupín.

Prvú tvoria Materiály z vedeckej činnosti. Skladá sa z Rukopisov nepublikovaných – IA, členených na Štúdie a články – IA1; Posudky, recenzie, anotácie, návrhy – IA2; a Príležitostné prejavy – IA3. Do tejto skupiny sú zaradené písomnosti, o ktorých sa nepodarilo nájsť údaje o ich publikovaní. Rukopisy publikované IB – sú členené podobne na Štúdie a články – IB1 a Recenzie a posudky – IB2. Inventárny záznam obsahuje aj bibliografický údaj o mieste uverejnenia, i keď nie vždy úplný. Tlačené práce sú označené – IC. tiež s bibliografickými údajmi, okrem niekoľkých výnimiek, keď sa ich nepodarilo zistiť (napr. z novinových výstrižkov, alebo niektorých separátov). Veľmi rozsiahla je podskupina Vedecká dokumentácia – ID. Obsahuje excerptá, koncepty, poznámky z ciest, fotokópie článkov z odborných časopisov, dokumentáciu o pacientoch a fotodokumentáciu ortopedických pomôcok. Podskupinu IE tvoria Vedecké podujatia – IE1, na ktorých sa J. Červeňanský aktívne zúčastnil a Správy zo služobných ciest – IE2. Inventárny záznam sa skladá z názvu podujatia, miesta a času jeho konania a z údaju o zachovanom materiáli, napr. pozvánka, program, zoznam účastníkov, názvy príspevkov, alebo celý referát, či správa o priebehu akcie.

Druhou vecnou skupinou sú Materiály z funkcií. Delia sa na Vedecké funkcie – IIA a to konkrétne: Funkcie v medzinárodných organizáciách – IIA1; Funkcie v SAV – IIA2 napr. v Sekcii biologických a lekárskych vied, vo Vedeckom kolégiu pre lekárske vedy; Funkcie na rezortných pracoviskách, napr. Ortopedická klinika – IIA3; Funkcie vo vedeckých spoločnostiach, napr. Československá ortopedická spoločnosť, Matica slovenská, Spolok pre starostlivosť o mrzákov – IIA4; a Funkcie v komisiách – IIA5. Pedagogické funkcie – IIB zachytávajú pôsobenie J. Červeňanského na Lekárskej fakulte UK a v Inštitúte pre ďalšie vzdelávanie lekárov a farmaceutov. Redaktorské funkcie, napr. v časopise Bratislavské lekárske listy, sú označené – IIC.

Tretia vecná skupina sú Biografické materiály. Pozostáva z Osobných dokladov – IIIA ako napr. potvrdenie o nemocničnom poistení, daňová knižka a množstvo preukazov: člena domácich i zahraničných vedeckých spoločností, z pasu, zbrojného pasu, vojenskej knižky a pod; Pracovné zmluvy sú označené IIIB; Menovania a odvolania sú IIIC; Životopisy a dotazníky – IIID; Správy o činnosti – IIIE; Súpis publikovaných prác – IIIF; Udelenie vedeckých hodností napr. o špecializácii v odbore ortopédia, o udelení hodnosti člena korešpondenta, resp. riadneho člena SAV – IIIG; Žiadosti písané J. Červeňanským – IIIH; početné sú Ceny a vyznamenania – IIICH. Nájdeme v nich najvyššie domáce vyznamenania či zahraničné ocenenia.

Štvrtá vecná skupina Korešpondencia – IV je usporiadaná abecedne podľa adresáta resp. odosielateľa. Inventárny záznam okrem mena obsahuje miesto vzniku písomnosti, dátum a počet kusov.

Fotografie tvoria piatu vecnú skupinu – V. Skladajú sa z portrétov, fotografií z pracovných a spoločenských stretnutí, rodinných fotografií a fotografií z pohrebu J. Červeňanského.

Šiesta vecná skupina sú materiály O pôvodcovi fondu – VI. Sú to prevažne novinové a príležitostné články v odborných časopisoch k jubileám, posudok prednostu Ortopedickej kliniky prof. Kostlivého o začínajúcom chirurgovi, posudky a anotácie konkrétnych prác a zviazané citácie J. Červeňanského v domácej i zahraničnej literatúre, programy vedeckých konferencií – „Červeňanského dni“, ktoré sa konali desiatky rokov po jeho smrti.

Poslednú vecnú skupinu tvoria Práce iných autorov – VII, väčšinou odborné, venované autormi J. Červeňanskému.

Inventár Osobného fondu prof. Jána Červeňanského obsahuje 1004 inventárnych jednotiek, uložených v 69 archívnych škatuliach. Časový rozsah fondu zachytáva obdobie rokov 1925–2006.