Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Červeňanská, Ňuta
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár
PDF súbor

Úvod k inventáru

PhDr. Ňuta Červeňanská, CSc. sa narodila v rodine českého lekára J. Stuchlíka v Mníchove. Gymnázium navštevovala v Košiciach, kde jej otec pôsobil ako primár psychiatrickej kliniky. Vysokoškolské štúdiá začala síce na Lekárskej fakulte Karlovej univerzity v Prahe, ale skoro prešla na Filozofickú fakultu, odbor história, dejiny umenia a anglistika, ktorý absolvovala v r. 1935. Po obhájení doktorskej dizertačnej práce „Intervencia Ruska v Rakúsko-uhorskej revolúcii“ v r. 1937 získala doktorát z filozofie. Od roku 1938 pracovala v Šafárikovej učenej spoločnosti, počas vojny nebola zamestnaná. Od r. 1946 externe prednášala históriu medicíny na Lekárskej fakulte v Bratislave ako aj v lekárskych spolkoch a uverejňovala odborné články. V r. 1961 nastúpila do Ústavu zdravotnej výchovy v Bratislave. Venovala sa dejinám medicíny a zdravotníctva, šesť rokov bola vedúcou oddelenia výskumu. Okrem toho prednášala v kurzoch na Inštitúte pre ďalšie vzdelávanie lekárov a farmaceutov a v rôznych sekciách spoločnosti J. E. Purkyně. V r. 1969 obhájila kandidátsku prácu „Prvé obdobie vývoja resustitácie“. V r. 1970 bola menovaná za predsedníčku Hlavnej odborovej komisie pre výskum dejín medicíny a zdravotníctva. Ň. Červeňanská absolvovala množstvo študijných ciest a pobytov v zahraničí. Zúčastňovala medzinárodných kongresov, na ktorých aktívne vystupovala v štyroch svetových jazykoch. U nás bola priekopníčkou v oblasti histórie medicíny. Hoci sa venovala i všeobecným dejinám medicíny, osobitnú pozornosť zasluhujú najmä práce o vývine medicíny a zdravotnej výchovy na Slovensku, resp. v Československu. Spomedzi množstva tém treba spomenúť problematiku vzťahu medicíny a náboženstva, vývinu spoločenského postavenia lekárov, žien v medicíne, vzniku a vývoja českých a slovenských lekárskych spolkov, vzťahu Ch. Darwina k medicíne, históriu Lekárskej fakulty UK v Bratislave, Regimen Sanitatis Salernitatum v našich zemiach. Najrozsiahlejšou prácou Ň. Červeňanskej je monografia o histórii oživovania a prvej pomoci. Jej činnosť bola v r. 1976 ocenená rezortným vyznamenaním pamätnou medailou J. B. Guotha a v r. 1978 štátnym vyznamenaním Za vynikajúcu prácu, ako aj početnými ďalšími oceneniami.

Osobnú pozostalosť PhDr. Ňuty Červeňanskej získal Ústredný archív SAV zároveň s pozostalosťou jej manžela prof. MUDr. Jána Červeňanského v r. 2007. Fond je spracovaný formou inventára a skladá z ôsmich základných vecných skupín.

Prvá vecná skupina Materiály z vedeckej činnosti – I obsahuje tieto podskupiny: A – rukopisy nepublikované a to Štúdie a články – IA1; Posudky, recenzie a návrhy – IA2; Prednášky a prejavy – IA3 a Vystúpenia v médiách – IA4. Podskupina B sú Rukopisy publikované: Štúdie a články – IB1 a Posudky a recenzie – IB2. Inventárny záznam pri publikovaných rukopisoch obsahuje okrem niekoľkých prípadov, ktoré sa nedali zistiť aj miesto publikovania. Podskupinu C tvoria Tlačené práce, pri ktorých je tak isto uvedený bibliografický údaj. Na koniec podskupiny sú zaradené aj zviazané štúdie, články a separáty, publikované do r. 1973. Ďalšia podskupina Vedecká dokumentácia je označená ID. Obsahuje novinové výstrižky, xerokópie a fotokópie odborných časopisov a stredovekých prác so zdravotníckou tematikou, excerptá o Darwinovi, Chlumskom, Kostlivom, Stodolovi, koncepty rukopisov o medicínskych múzeách a iné. Poslednou podskupinou sú Vedecké podujatia – IE. Členia sa na IE1 – Konferencie, kongresy, sympóziá, u ktorých inventárny záznam pozostáva z názvu, dátumu a miesta podujatia a z vymenovania zachovaného materiálu, napr. pozvánka, program, zoznam účastníkov, referát Ň. Červeňanskej, resp. ďalšie príspevky, zborník a pod. IE2 označuje Správy zo služobných ciest, z ktorých sa však zachovala iba jedna.

Druhou vecnou skupinou sú Materiály z funkcií – II. Základné členenie je na vedecké a pedagogické funkcie. Vedecké funkcie – IIA sa delia na funkcie v rezortných organizáciách – IIA1 a to v Ústave zdravotnej výchovy v Bratislave a v Inštitúte pre ďalšie vzdelávanie lekárov a farmaceutov a na funkcie vo vedeckých spoločnostiach, označené IIA2. Pedagogické funkcie – IIB informujú o pôsobení na Lekárskej fakulte UK.

Biografické materiály – III tvoria tretiu vecnú skupinu. Sú rozdelené na Osobné doklady – IIIA, napr. preukazy a vysvedčenia; Žiadosti a osvedčenia – IIIB, najmä žiadosti o preradenia do vyšších kvalifikačných stupňov, o schválenie osobného vdovského dôchodku; Životopisy – IIIC; Pracovné zmluvy a dohody – IIID; Zoznam udelených vedeckých hodností – IIIE; Zoznam publikovaných prác – IIIF a Vyznamenania a ocenenia – IIIG.

Štvrtou vecnou skupinou je Korešpondencia – IV. Je usporiadaná abecedne podľa odosielateľa, resp. adresáta a inventárny záznam obsahuje aj počet kusov a časový rozsah korešpondencie. Zvlášť sú vyčlenené vianočné a novoročné blahoželania a kondolencie pri úmrtí prof. J. Červeňanského.

Piata vecná skupina Fotografie – V obsahuje portréty a fotografie z pracovných a rodinných stretnutí.

Šiestou skupinou sú Materiály o pôvodcovi fondu – VI. Sú to hlavne novinové články o Ň. Červeňanskej, posudky a recenzie jej prác, príležitostné články k jej jubileám.

Siedmu vecnú skupinu tvoria Práce iných autorov – VII väčšinou s príbuznou tematikou venované autormi.

Fond uzatvárajú Materiály rodiny – VIII. Týkajú sa otca Ň. Červeňanskej, prof. MUDr. Jaroslava Stuchlíka.

Osobný fond PhDr. Ňuty Červeňanskej, CSc., ktorej práce patria k základným dielam v odbore, obsahuje 365 inventárnych jednotiek zachytávajúcich obdobie rokov 1918–2006. Je uložený v 32 archívnych škatuliach.