Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Cambel, Samuel
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Člen korešpondent SAV a ČSAV Samuel Cambel sa narodil 5.III.1928 v Slovenskej Ľupči v maloroľníckej rodine. Stredoškolské štúdium absolvoval v Krupine a Banskej Bystrici, kde aj v r. 1948 maturoval. Pokračoval v štúdiu na Vysokej škole politických a hospodárskych vied v Prahe. Po jej ukončení krátky čas pracoval na poľnohospodárskom referáte KNV v Banskej Bystrici, kým nenastúpil na Univerzitu Komenského ako asistent. V r. 1953–1957 bol interným ašpirantom z dejín medzinárodného robotníckeho hnutia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Po obhájení hodnosti kandidáta historických vied pôsobil ako odborný asistent na Katedre marxizmu-leninizmu Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. V r. 1959 sa monografiou „Agrárna otázka na Slovensku a naša revolúcia“ habilitoval na docenta pre odbor najnovších československých dejín a začal externe prenášať na Katedre dejín a archívnictva Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. Kratšie obdobie – október 1959 až február 1960 zastával funkciu vedúceho Katedry marxizmu-leninizmu na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave. Od marca 1960 definitívne prešiel na Katedru dejín a archívnictva Filozofickej fakulty UK, kde prednášal najnovšie československé dejiny a dejiny ZSSR. Od r. 1961 vykonával funkciu prodekana, v r. 1962–1963 a 1970–1976 funkciu dekana Filozofickej fakulty UK a v r. 1976–1979 bol prorektorom Univerzity Komenského. V r. 1971 bol menovaný mimoriadnym profesorom. O 2 roky obhájil hodnosť doktora historických vied a stal sa aj vedúcim katedry. V r. 1975 bol S. Cambel menovaný riadnym profesorom československých dejín. Od r. 1980 viedol 10 rokov Historický ústav SAV, bol podpredsedom Vedeckého kolégia ČSAV a Vedeckého kolégia SAV pre historické vedy. V r. 1980 sa stal členom korešpondentom SAV a o rok neskôr aj členom korešpondentom ČSAV.

Svoj vedecký záujem S. Cambel sústreďoval na oblasť nových českých a slovenských dejín a najmä na agrárnu otázku a problémy kolektivizácie.

Vychádzajúc zo svojho pedagogického zamerania sa spočiatku venoval dejinám ZSSR a dejinám ostatných socialistických krajín. Výsledkom boli nasledujúce knižné monografie: „Ku vzniku sovietskej federácie 1917–1922“, „Október 1917“ a „Skúsenosti Októbra a ďalších socialistických revolúcií“. Bol autorom viacerých stredoškolských skrípt a troch zborníkov dokumentov k dejinám socialistických krajín. Podieľal sa aj na kolektívnej monografii „Svetová socialistická sústava“; „Vznik a rozvoj do šesťdesiatych rokov“ predstavujúcej jednu z prvých syntéz z tejto problematiky. Koncom 70. rokov sa už S. Cambel bádateľsky vracia k svojej pôvodnej tematike novších agrárnych dejín a zaoberá sa aj otázkou kolektivizácie. Výsledkom bádania sú práce: „Agrárna otázka na Slovensku a naša revolúcia“; „Revolučný rok 1945“; „Dejiny kolektivizácie československého poľnohospodárstva“ a najmä „Slovenská agrárna otázka 1944–1948“; „O dvoch polohách agrárnej revolúcie na Slovensku, v českých krajinách a problém generálnej pozemkovej reformy“. Toto základné dielo analyzuje zlomové obdobie, keď procesy začaté na prelome storočia dosiahli v priebehu I. ČSR a 2. svetovej vojny svoj vrchol a slúžilo ako východisko pre rozsiahly výskum dejín poľnohospodárstva po r. 1918. Ako spoluautor sa S. Cambel podieľal na syntetických prácach „KSČ a roľnícka otázka na Slovensku 1921–60“ a „Roľnícka politika KSČ v období výstavby socializmu na Slovensku“. Na základe poslednej vypracoval návrh na úlohu celoštátneho výskumu, ktorú aj v r. 1980–1985 koordinoval. V tomto období pracoval aj na textoch „Dejín Slovenska“ a na gymnaziálnej učebnici dejepisu. Pod vedením a redaktorstvom S. Cambela sa spracovalo a pripravilo do tlače šesť zväzkov „Dejín Slovenska“.

Je autor, resp. spoluautor 11 monografií, 94 štúdií v odborných časopisoch a zborníkoch a viac než 100 vedecko-popularizačných článkov.

S. Cambel zastával funkcie podpredsedu Národného komitétu historikov ČSSR, podpredsedu vedeckého kolégia histórie ČSAV a vedeckého kolégia pre historické vedy SAV, hlavného redaktora Historického časopisu, Studia historica Slovaca a bol členom viacerých redakčných a vedeckých rád a medzinárodných historických komisií.

Jeho odborná činnosť ako aj spoločenská angažovanosť bola ocenená viacerými vyznamenaniami. Okrem Štátnej ceny SSR (1971) bol vyznamenaný štátnym vyznamenaním „Za zásluhy o výstavbu“ (1978), Zlatou medailou Univerzity Komenského (1978) a Čestnou zlatou plaketou SAV Ľ. Štúra „Za zásluhy v spoločenských vedách“. V r. 1981 získal Medzinárodnú cenu akadémií vied socialistických krajín v spoločenských vedách. V r. 1985 ako spoluautor Dejín SNP obdržal Štátnu cenu K. Gottwalda.

Písomný materiál osobného fondu člena korešpondenta SAV a ČSAV Samuela Cambela získal Ústredný výbor SAV kúpou v r. 1990.

Celkový rozsah fondu je 37 archívnych krabíc a zahŕňa obdobie rokov 1939–2000. Materiál je rozdelený do siedmych vecných skupín.

V prvej sú Materiály z vedeckej činnosti (I). Skupina je rozdelená na: Nepublikované rukopisy (A), Publikované rukopisy (B), Tlačené práce (C), Dokumentáciu (D) a Materiály z konferencií a služobných ciest.

Rukopisy nepublikované (A) sa členia na Vedecké práce (1), Články a štúdie (2), Posudky (3), Referáty (4), Prednášky (5), Správy (6), Pripomienky (7), Návrhy (8) a Príležitostné prejavy (9). Najpočetnejšie sú zastúpené posudky. Okrem posudkov konkrétnych vedeckých prác sú tu posudky vedecko-publikačnej, resp. pedagogickej činnosti jednotlivých osôb k habilitačnému pokračovaniu, posudky kandidátskych a doktorských prác, posudky na ideové námety a námetové listy, stanovisko k hesláru Encyklopédie Bratislavy.

Rukopisy publikované (B) sa delia na Monografie (1) a Články a štúdie (2), ktoré v skupine dominujú.

Treťou časťou sú Tlačené práce (C), ktoré tvoria články a štúdie uverejnené v odborných časopisoch i dennej tlači.

Doslova ilustračne je zastúpená skupina Dokumentácia (D). Sú to osobné zápisky z aktívu funkcionárov KSS z 21.XI.1968.

Materiál z konferencií a služobných ciest (E) obsahuje väčšinou pozvánku na príslušnú akciu, jej program, správy o priebehu, niekedy aj prihlášky účastníkov a záznam z porady oficiálnej časti delegácie (1). Správy zo služobných ciest tvoria druhú časť tejto skupiny (2).

Ďalšiu vecnú skupinu tvoria Materiály z vedeckých pedagogických a redaktorských funkcií (II). Vedecké funkcie (A) sú rozdelené na Funkcie v SAV (1) dokumentujúce činnosť S. Cambela ako riaditeľa pracoviska a člena Vedeckého kolégia pre vedy o spoločnosti. Funkcie v ČSAV (2) predstavujú činnosť podpredsedu Vedeckého kolégia ČSAV, člena hlavnej redakcie Československej encyklopédie a člena rady štátneho programu základného výskumu – Výstavba rozvinutej socialistickej spoločnosti v ČSSR a jej medzinárodné súvislosti. Funkcie v rezortných organizáciách (3) sa delia na funkcie v a) múzeách, b) v Ústave marxizmu-leninizmu, c) Slovenskom literárnom fonde. Funkcie v komisiách (4) obsahujú materiály z členstva v atestačných komisiách, komisiách pre obhajoby kandidátskych a doktorských dizertácií, v zmiešaných historických komisiách a ďalších. Materiály z Funkcií v spoločnostiach (5) dokumentujú členstvo a činnosť Slovenskej historickej spoločnosti, Gemerskej vlastivednej spoločnosti a Československej historickej spoločnosti.

Materiály z pedagogickej činnosti na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského tvoria skupinu Pedagogické funkcie (B).

Funkcie redakčné (C) obsahujú materiály z členstva v redakčnej rade časopisov a zborníkov (Historický časopis, Československý časopis historický, Studia historica Slovaca a ďalšie), ako aj z funkcie redaktora Edičnej rady vydavateľstiev Veda a Academia.

Biografické materiály (III) tvoria tretiu vecnú skupinu. K osobným dokladom (A) patrí kópia rodného listu, doklady o štúdiu, udelenie vedeckých hodností, pracovné zmluvy, menovania a odvolania, preukazy, osvedčenia. Životopisné materiály označené (B) pozostávajú okrem životopisov z dotazníkov a správ o vedeckej a publikačnej činnosti. Poslednú podskupinu tvoria Vyznamenania (C).

Skupina Korešpondencia (IV) je zoradená v abecednom slede podľa odosielateľa, resp. adresáta s uvedením počtu kusov.

Veľmi skromne je zastúpená skupina Fotografie (V), ktorá obsahuje len 2 inventárne jednotky.

Materiály o pôvodcovi fondu (VI) sa skladajú z Komplexných hodnotení (A), z Posudkov a recenzií vedeckých prác (B), Príležitostných článkov (C) a Jubilejných článkov (D).

Poslednou skupinou sú Práce iných autorov (VII). Sú to väčšinou práce z odboru, resp. s príbuznou tematikou.

Fond Samuela Cambela odráža nielen jeho vyše 30-ročnú odbornú, organizačnú a spoločenskú činnosť, ale bádateľ môže v ňom nájsť viaceré dokumenty o celkovom vývoji slovenskej historiografie so všetkými protirečeniami, ktorými od 50. rokov prešla. Vo fonde sa nachádzajú aj dokumenty o vývoji Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.