Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Cambel, Bohuslav
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Akademik Bohuslav Cambel pochádza zo Slovenskej Ľupče. Narodil sa v r. 1919, študoval v Banskej Bystrici a na Prírodovedeckej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave. Orientoval sa na mineralógiu, petrológiu, výskum ložísk a geochémiu. Ešte počas štúdií sa stal asistentom na Mineralogicko-petrografickom ústave Prírodovedeckej fakulty Slovenskej univerzity a v r. 1948 získal doktorát z prírodných vied. V r. 1953 sa stal docentom na Fakulte geologicko-geografických vied Univerzity Komenského a v r. 1957 riadnym profesorom na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského. Založil a viedol Katedru nerastných surovín a geochémie, ktorá sa stala neskôr jadrom prvej ním vedenej samostatnej Katedry geochémie v Československu. Počas svojho pôsobenia na vysokej škole zastával funkcie prodekana (1952–1953), dekana (1959–1961), prorektora (1953–1957) a rektora (1966–1969) Univerzity Komenského.

V r. 1963 prešiel akademik B. Cambel do SAV, kde sa stal riaditeľom Geologického laboratória SAV. Pôvodné pracovisko prebudoval na moderný ústav schopný komplexne riešiť úlohy základného geologického výskumu Karpát a rozšíril ho o Oddelenie nerastných surovín v Banskej Bystrici s realizačnou základňou v Banskej Štiavnici. Geologický ústav SAV sa pod jeho vedením v r. 1982 stal prognóznym pracoviskom s celoštátnou pôsobnosťou pre geochémiu, mineralógiu a petrológiu.

Ťažisko vlastnej vedeckovýskumnej práce B. Cambela spočíva vo výskume kryštalických hornín, s ktorými sú spojené výskyty nerastných surovín. Svoju pozornosť upriamil najmä na Malé Karpaty a vypracoval podrobnú syntézu geologického vývoja malokarpatského kryštalinika a podal genézu pyritových a antimonitových rudných ložísk. Medzinárodný ohlas mal pod jeho vedením zostavený katalóg vzoriek granitov Západných Karpát s príslušnými petrologickými interpretáciami. V poslednom období svoju pozornosť venoval akademik Cambel geochronologickému datovaniu kryštalických komplexov Západných Karpát a hľadaniu odpovede na protichodne chápaný vek vzniku a premien kryštalických hornín. Svoju vedeckú prácu vždy spájal s praktickou, najmä ložiskovú geológiu a úzko spolupracoval s viacerými geologickými pracoviskami (Rudné bane, Geologický prieskum a.i.). Zo svojich výskumov publikoval vyše 200 pôvodných vedeckých prác, mnoho príležitostných a populárnovedných článkov, recenzií a úvah. Bol vedúcim redaktorom medzinárodného geologického časopisu Geologický zborník (Geologica Carpatica). V r. 1964 bol zvolený za člena korešpondenta SAV, v r. 1968 za člena korešpondenta ČSAV a v r. 1972 bol menovaný akademikom SAV.

Akademik Cambel zastával významné posty i v orgánoch SAV. Bol členom Predsedníctva SAV (1964–1969), členom Vedeckého kolégia ČSAV a SAV, členom Rady programu II, koordinátorom Štátneho plánu základného výskumu. Je nositeľom početných vyznamenaní a cien ako Rad práce, Štátna cena K. Gottwalda, národná cena SSR, Zlatá medaila Univerzity Komenského, zlatá čestná medaila D. Štúra, zlatá medaila J. E. Purkyně a je čestným členom viacerých geologických spoločností a čestným členom Univerzity T. Ševčenka v Kyjeve.

Osobný fond akademika B. Cambela odovzdal jeho pôvodca do Ústredného archívu SAV v r. 1996. Je spracovaný formou inventára – obsahuje 201 inventárnych jednotiek a je uložený v 16 archívnych krabiciach. Zahŕňa roky 1950–1996 a je roztriedený do nasledovných vecných skupín:

I. Materiály z vedeckej činnosti, ktoré obsahujú Rukopisy nepublikované (A), Rukopisy publikované (B), Tlač (C), Konferencie (D) a Vedeckú dokumentáciu (E). Rukopisy nepublikované sa delia na Články a štúdie (A1), Posudky a pripomienky (A2) pozostávajúce z posudkov odborných rukopisov, kandidátskych a dizertačných prác a recenzií a na Príležitostné prejavy (A3) pri rôznych jubileách, príp. pohreboch. Rukopisy publikované obsahujú rukopisy Článkov a štúdií (B1) uverejňované v odborných časopisoch, prípadne monografie a Referáty a prednášky (B2) s odbornou tematikou. Podskupinu Tlač (C) tvoria tlačené práce s uvedením miesta ich publikovania. Podskupina Konferencie (D) obsahuje okrem názvu akcií, času a miesta konania pozvánky, program, zoznam účastníkov, prípadne prednesené referáty. Podskupina Vedecká dokumentácia (E) sa skladá z príprav na prednášky, prípravného analytického materiálu k publikovaným odborným prácam, mapových podkladov ložiskových oblastí, tektonických máp, zo zbierok autoreferátov kandidátov na titul CSc. a DrSc. zaoberajúcich sa ložiskovou geochémiou a mineralogicko-petrologickou tematikou.

II. vecná skupina Materiály z funkcií pozostáva z Vedeckých funkcií (A), Pedagogických funkcií (B), Redakčných funkcií (C). Podskupina Vedecké funkcie sa člení na Funkcie v ČSAV (A1) prezentované vystúpeniami Vedeckého kolégia geológie a geografie ČSAV, na funkcie v SAV (A2), ktoré obsahujú materiál z činnosti vo Vedeckom kolégiu pre vedy o Zemi a vesmíre a najmä z pôsobenia vo funkcii riaditeľa Geologického ústavu SAV. Funkcie vo vedeckých spoločnostiach (A3) dokumentujú predovšetkým činnosť v zahraničných vedeckých spoločnostiach ako napr. International assotiation of geochemistry and cosmochemistry, Österreichische mineralogische Gesellschaft a Vsesojuznoje mineralogičeskoje obščestvo. Funkcie v komisiách (A4) odrážajú pôsobenie v rôznych odborných komisiách z oblasti geológie. Podskupina B – Pedagogické funkcie dokladá pôsobenie akademika Cambela na katedre geochémie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského a ako školiteľa ašpirantov. Redaktorské funkcie – C informujú o činnosti v rôznych redakciách ako v Malej encyklopédii Slovenska, časopise Geologica Carpatica a tiež ako vedeckého redaktora jednotlivých odborných prác.

Vecná skupina III. – Biografické materiály sa okrem Osobných dokladov (A) obsahujúcich pracovné zmluvy, menovania a odvolania skladá z vlastných životopisných materiálov (B), Vyznamenaní (C) a Materiálov rodiny (D). V Životopisných materiáloch (B) dominujú 2 zväzky spomienok akademika prof. Bohuslava Cambela, ktoré dopĺňa zbierka fotografií geológov zoradená abecedne. Pri tejto podskupine sa čiastočne zachovalo pôvodné usporiadanie materiálu a rešpektovalo sa aj začlenenie fotografií, ktoré pri archívnom spracovaní osobných fondov zvyčajne tvoria osobitnú vecnú skupinu. Podskupina C – Vyznamenania pozostáva z návrhov na udelenie rôznych ocenení a poskupinu E – Materiály rodiny tvoria informácie pôvodcu fondu o kvalifikácii a zamestnaniach jeho detí.

IV. vecnou skupinou je korešpondencia usporiadaná v abecednom poriadku podľa adresáta, resp. odosielateľa. Uzatvárajú ju gratulácie k jubileám pôvodcu fondu.

Poslednou vecnou skupinou – V. sú Práce iných autorov zoradené taktiež abecedne.

Akademik Bohuslav Cambel je významný vedec a pedagóg, zakladateľ slovenskej geochemickej školy. Úlohou tohto osobného fondu je rozšíriť obraz o jeho dlhoročnej neúnavnej vedecko-výskumnej, organizátorskej, publikačnej a pedagogickej činnosti.