Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Holčík, Juraj
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Juraj Holčík sa narodil v Trnave, základné a stredoškolské vzdelanie získal v Banskej Bystrici. Po jeho ukončení pokračoval v štúdiu biológie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a po šiestich semestroch na Biologickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe, kde sa špecializoval na ichtyológiu. Po ukončení vysokoškolského štúdia v r. 1958 pracoval dva roky v Krajskom múzeu v Trnave a ďalšie dva roky v Laboratóriu rybárstva v Bratislave. V r. 1961 nastúpil ako ašpirant do Zoologického ústavu Karlovej univerzity v Prahe, kde v r. 1966 obhájil dizertačnú prácu na tému Dynamika rybích populácií vo vodárenskej údolnej nádrži Klíčava a získal hodnosť kandidáta biologických vied. Po návrate do Bratislavy nastúpil do Slovenského národného múzea, kde v rokoch 1966–1968 pracoval ako vedecký pracovník a kurátor zbierok nižších bezstavovcov. Od r. 1968 do r. 1990 pôsobil v Ústave rybárstva a hydrobiológie. V r. 1990 inicioval prechod dvoch oddelení tohto pracoviska do Slovenskej akadémie vied a stal sa riaditeľom novovytvoreného Ústavu zoológie a ekosozoológie SAV (predchodca dnešného Ústavu zoológie SAV) a zaslúžil sa aj o jeho etablovanie v SAV.

Ťažiskom výskumnej práce J. Holčíka bola ichtyológia. Spočiatku sa venoval faunistike, taxonómii, zoogeografii, neskôr sa zameral na bionómiu rýb, populačnú dynamiku, vek a rast, ekológiu, produkciu, otázky aklimatizácie a ochrany genofondu rýb. Bol medzinárodne uznávaným špecialistom pre palearktické Petromyzontidae, Salmonidae a Cyprinidae. Zúčastnil sa viacerých vedeckých expedícií a študijných pobytov v zahraničí. Bol napr. vedúcim expedície na Kube, pôsobil ako hosťujúci profesor na univerzite vo Waterloo v Kanade, absolvoval niekoľkomesačné pobyty v Iráne a Ghane ako expert–technický poradca FAO. J. Holčík opísal šesť nových druhov, tri poddruhy a dve formy hybridov rýb. Spresnil zákonitosti etapovitého vývoja ichtyofauny rybích spoločenstiev v údolných nádržiach. Prispel k objasneniu významu inundačného územia a k poznaniu kauzálnych vzťahov medzi hustotou, ekologickou produkciou a aktivitou populácií rýb a hlavnými abiotickými faktormi prostredia. Významne sa zaslúžil o to, že slovensko-maďarský úsek Dunaja patrí po ichtyologickej stránke k najpreskúmanejším úsekom nielen Dunaja, ale veľkých riek vôbec. Prispel aj k rozpracovaniu metodiky štúdia ekologickej produkcie rýb vo voľných vodách.

Odrazom neobyčajnej invencie a pracovitosti Juraja Holčíka je asi 400 publikovaných prác, z ktorých viaceré vyšli v zahraničí a aj vo viacerých vydaniach.

J. Holčík vyškolil viacerých vedeckých pracovníkov, od r. 1991 bol členom stálej komisie pre obhajoby doktorských dizertačných prác v odbore hydrobiológa, v rokoch 1993–1999 bol členom Komisie ČSAV pre obhajoby doktorských dizertačných prác v odbore hydrobiológia a od r. 1995 aj členom komisie pre obhajoby doktorandských dizertačných prác v odbore zoológia.

J. Holčík bol členom mnohých domácich i zahraničných vedeckých spoločností, ako napr. Slovenská zoologická spoločnosť, Slovenská limnologická spoločnosť, Česká zoologická spoločnosť, American Society of Ichtyologists and Herpetologists, National Geographic Society, Societas Europea Ichtyologorum, Societas Internationales Limnologiae ai. Pracoval v Poradnom zbore pre ochranu fauny, v Slovenskej agentúre pre životné prostredie, v European Inland Fishery Advisory, v Commision of the UN/FAO, v International Union of the Conservation of Nature a v ďalších. Bol členom viacerých redakčných rád, napr. v časopisoch Biologia, Folia zoologica (český), Bios (grécky), Enviromental Biology of Fishes (holandský), Voprosy ichtiologii (ruský). Okrem vedeckej práce sa J. Holčík angažoval aj celospoločensky. V r. 1990 bol poslancom VPN v Národnom zhromaždení ČSFR, predsedom Výboru pre životné prostredie Snemovne národov.

Za svoju vedeckú prácu obdržal J. Holčík niekoľko cien a vyznamenaní ako napr. medailu Vynikajúci pracovník poľnohospodárstva a výživy, čestné uznanie Za zásluhy o rozvoj zoológie na Univerzite Komenského, striebornú čestnú plaketu SAV Za zásluhy v biologických vedách, pamätnú medailu Slovenského národného múzea, cenu Award for Conservation Merit, čestnú odborovú medailu G. J. Mendela Za zásluhy v biologických vedách od Akadémie vied ČR a iné.

Písomnú pozostalosť Juraja Holčíka získal Ústredný archív SAV od jeho manželky v roku 2012. Je roztriedená siedmich základných vecných skupín.

Prvou základnou vecnou skupinou sú Materiály z vedeckej činnosti – I. Obsahujú tieto podskupiny: Rukopisy nepublikované, Rukopisy publikované, Tlačené práce, Vedecká dokumentácia a Vedecké podujatia. Rukopisy nepublikované – označené IA sa delia na Štúdie a články – IA1, Posudky, pripomienky, návrhy a stanoviská – IA2, Prednášky – IA3. Sú usporiadané chronologicky. Takisto sú usporiadané aj Rukopisy publikované – IB, ktoré podľa možnosti obsahujú aj údaj o mieste publikovania a Tlačené práce – IC, ktoré sú spravidla doplnené aj o bibliografický údaj. Vedecká dokumentácia – ID zaradená do tejto základnej skupiny pozostáva z podkladov k prednáškam, zo schém merania rýb, štatistických údajov o nich, poznámok a excerpt z výskumov a materiálu o I. Okálim. Poslednou podskupinou sú Vedecké podujatia – IE. Členia sa na Konferencie, sympóziá, semináre – IE1 a patria sem i Správy zo služobných ciest – IE2. Inventárny záznam podskupiny IE1 obsahuje názov a miesto konania podujatia, jeho časový rozsah a druh zachovaného materiálu, napr. program, správa o priebehu, referát. Inventárny záznam v podskupine IE2 informuje o navštívenom mieste, časovom rozpätí služobnej cesty a jej priebehu.

Druhú základnú vecnú skupinu tvoria Materiály z funkcií – II. Členia sa na funkcie vedecké, pedagogické, celospoločenské a redaktorské. Vedecké funkcie – IIA sú rozdelené na funkcie v medzinárodných organizáciách IIA1 napr. Ramsar Convencion (UNESCO), Food and Agriculture Organization of the United Nations; funkcie v ČSAV – IIA2; v SAV – IIA3; v jednotlivých rezortoch – IIA4 a v komisiách – IIA5. Pedagogické funkcie IIB predstavujú J. Holčíka ako člena akademickej rady Academie Istropolitany. Jeho celospoločenskú angažovanosť dokumentuje funkcia poslanca Federálneho zhromaždenia ČSFR – IIC. Redaktorské funkcie – IID odrážajú činnosť v rôznych redakčných radách.

Tretia základná skupina zahŕňa Biografické materiály – III. Obsahujú osobné doklady – IIIA1 ako napr. rôzne preukazy, prepúšťací list z armády, výpis z registra trestov; IIIB sú vysvedčenia a diplomy; IIIC tvoria pracovné zmluvy a dohody o vykonaní práce; Ďalšou podskupinou sú menovania a odvolania – IIID; podskupina IIIE pozostáva z osvedčení a potvrdení napr. o štátnom občianstve, lustračného osvedčenia a pod. IIIF sú vlastné životopisy a vyplnené dotazníky; IIIG – zoznamy zverejnených prác a citácie; IIIH – obsahuje udelenie vedeckých hodností RNDr. a CSc. Poslednou podskupinou IIICH sú vyznamenania a ocenenia. V inventárnom zázname je uvedený druh vyznamenania, dátum jeho udelenia a aj poznámka, či je okrem diplomu zachovaná aj medaila či plaketa. (Tieto sú fyzicky uložené v zbierke medailí)

Štvrtou základnou vecnou skupinou je Korešpondencia – IV. Pre jej mimoriadny rozsah je rozdelená na domácu a zahraničnú. Každá je zoradená abecedne a inventárny záznam obsahuje tieto údaje: adresáta, alebo odosielateľa, miesto jej vzniku, počet kusov a časové rozpätie.

Piata základná vecná skupina Fotografie – V je zoradená chronologicky s popisom zachytených osôb a udalostí, počtom kusov a časovým údajom.

Materiály o pôvodcovi fondu – VI tvoria šiestu základnú vecnú skupinu. Skladá sa z rôznych posudkov na J. Holčíka, resp. jeho odborné práce a príležitostných článkov o pôvodcovi fondu.

Posledná základná vecná skupina sú Práce iných autorov – VII. Obsahuje niekoľko prác kolegov J. Holčíka (i s venovaním), novinové články o nich, ale nájdeme tu i spomienky jeho brata exministra priemyslu SR Jána Holčíka.

Celkove osobný fond významnej osobnosti slovenskej, ale i svetovej ichtyológie RNDr. Juraja Holčíka CSc. pozostáva z 1891 inventárnych jednotiek. Písomný materiál z rokov 1940–2012 je spracovaný formou inventára a uložený v 81 archívnych škatuliach.