Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Macho, Ladislav
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

DrSc. Ladislav Macho sa narodil 19.VIII.1930 v Modre. Gymnázium študoval v Modre a Bratislave, kde aj v roku 1949 zmaturoval. Lekársku fakultu Univerzity Komenského absolvoval s výborným prospechom v roku 1955 a nastúpil do Endokrinologického ústavu SAV. Už počas vysokoškolského štúdia sa zapojil do vedeckej činnosti na Biochemickom ústave Univerzity Komenského, kde vznikli aj jeho prvé dve odborné práce. Na Endokrinologickom ústave SAV sa zameral na problematiku vplyvu hormónov na premenu glycidov. V roku 1962 obhájil kandidátsku dizertačnú prácu na tému „Zásah hormónov štítnej žľazy do regulácie metabolizmu glycidov“. Od roku 1967 začal študovať vplyv zmenených podmienok počas vývoja na dozrievanie funkcie endokrinných žliaz a ich regulácie. Riešenie úlohy bolo ocenené Cenou SAV v roku 1974. Doktorskú dizertačnú prácu na tému „Vplyv vonkajších zásahov na vývoj funkcie nadobličiek a štítnej žľazy v ontogenéze“ obhájil L. Macho v roku 1976. V roku 1977 bol zvolený za člena korešpondenta SAV, v roku 1981 za člena korešpondenta ČSAV, v roku 1987 sa stal akademikom SAV a v roku 1988 akademikom ČSAV. Za súbor prác o vplyvoch včasných postnatálnych zásahov a stavu výživy v dojčenskom období na vývoj endokrinných žliaz a na reakciu tkanív na hormóny získal L. Macho v roku 1978 Štátnu cenu Klementa Gottwalda. Neskôr sa zameral na výskum účinku hormónov v závislosti na veku jedinca a výskum molekulárnych mechanizmov účinku inzulínu a ďalších hormónov, výskum hormonálnych receptorov v závislosti na výžive a hypokinéze. Význam pôvodných prác L. Macha pre rozvoj endokrinológie dokazuje skutočnosť, že iniciovali medzinárodnú spoluprácu a bol pozývaný na medzinárodné sympóziá a na pracoviská zahraničných univerzít a akadémií vied. L. Macho absolvoval aj niekoľko dlhodobejších pobytov v zahraničí, napr. v Japonsku, Kanade, Belgicku a Nemecku.

Medzinárodným uznaním jeho vedeckej práce bolo jeho zvolenie za člena Bioastronomického výboru Medzinárodnej astronomickej federácie a za riadneho člena Medzinárodnej astronomickej akadémie a člena jej Prezídia a udelenie čestného členstva Spoločnosti pre endokrinológiu a metabolizmus NDR. L. Macho bol členom výboru Spoločnosti pre vývojovú neurobiológiu, je tiež členom Európskej spoločnosti pre porovnávaciu endokrinológiu a členom Endocrine Society, zakladajúcim členom Medzinárodnej spoločnosti pre gravitačnú fyziológiu a Medzinárodnej spoločnosti pre vývojové neurovedy. V rámci programu Intermozg bol národným koordinátorom témy 6, členom Československého národného komitétu Intermozg. Bol podpredsedom Československej komisie pre program Interkozmos a členom československej časti Stálej pracovnej skupiny pre kozmickú biológiu a medicínu. Pracoval v Radách predsedov národných koordinujúcich orgánov akadémií vied programu Interkozmos a zabezpečoval spoluprácu s NASA v rámci spoločných experimentov na biosputnikoch v programe Interkozmos.

L. Macho je aktívnym organizátorom slovenskej vedy. Viaceré funkčné obdobia bol členom Vedeckého kolégia SAV pre biologicko-lekárske vedy a Vedeckého kolégia lekárskych vied ČSAV, predsedom Československej a Slovenskej fyziologickej spoločnosti, členom výboru Slovenskej biochemickej spoločnosti a členom výboru Slovenskej endokrinologickej spoločnosti pri Slovenskej lekárskej spoločnosti J. E. Purkyně. Bol organizátorom medzinárodných sympózií a kongresov. Podieľal sa na spracovaní prognóz rozvoja biologických a lekárskych vied a viedol spracovanie prognóz rozvoja endokrinológie.

Okrem vlastných vedeckých prác, vysokoškolských skrípt a popularizačných prác L. Macho bol hlavným redaktorom časopisu Endocrinologia experimentalis a členom viacerých medzinárodných redakčných rád, napr. International J. Gravitational Physiology, Kosmičeskaja biologia i medicina, General Physiology and Biophysics, Endocrine Regulations.

L. Macho vychoval viacerých mladých vedeckých pracovníkov, od roku 1972 pravidelne prednášal na Inštitúte pre ďalšie vzdelávanie lekárov v postgraduálnej príprave špecialistov, bol členom Vedeckej rady Univerzity Komenského, predsedom komisií pre obhajoby kandidátskych dizertačných prác a členom komisií pre obhajoby doktorských dizertačných prác.

Práce L. Macha otvorili nové prístupy pre skúmanie dôsledkov vonkajších zásahov do vývoja organizmu. Je tvorcom nového zamerania v experimentálnej endokrinológii orientovaného na dynamickú analýzu činnosti endokrinného systému od narodenia do neskorého veku. Za svoju všestrannú činnosť a dosiahnuté výsledky dostal L. Macho mnohé vyznamenania a ocenenia, napr. Cenu Medzinárodnej astronomickej akadémie za prínosy v oblasti kozmickej biológie, Štátnu cenu za vedecký prínos vo vývojovej endokrinológii, Zlatú plaketu ČSAV za zásluhy o vedu a ľudstvo, Zlatú medailu SAV, Zlatú medailu Slovenskej lekárskej spoločnosti, Medailu J. A. Komenského, Cenu SAV za popularizáciu vedy, Medailu J. A. Gagarina, Čestnú zlatú plaketu SAV J. Jesenia za zásluhy v lekárskych vedách, Medailu Federácie kozmonautiky ZSSR , Rad Ľ. Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj vedy, osobitne v oblasti experimentálnej endokrinológie.

Písomný materiál z činnosti DrSc. L. Macha získal Ústredný archív SAV od pôvodcu osobného fondu v rokoch 2010 a 2011. Spracoval sa formou inventára a je roztriedený do týchto vecných skupín:

I. Materiály z vedeckej činnosti. Podskupina Rukopisy nepublikované, označená IA1 pozostáva z posudkov iných vedeckých prác, projektov, záverečných správ, oponentských posudkov kandidátskych a doktorských dizertačných prác, recenzií rukopisov, stanovísk a pripomienok. Podskupina Rukopisy publikované – IB1 obsahuje prednášky L. Macha, podľa možnosti aj s údajom o mieste publikovania, ďalej sú to články, štúdie a posudky označené ako IB2. Podskupinu vedecká dokumentácia – IC tvoria novinové výstrižky a koncepty rukopisov. Vedecké podujatia sa delia na Konferencie, sympóziá a semináre – ID1 (inventárny záznam informuje o názve podujatia, mieste a čase konania a o druhu zachovaných písomností, napr. pozvánka, program, organizačné pokyny, referát, korešpondencia, správa o priebehu podujatia) a na Služobné cesty – ID2. Sú to cestovné správy väčšinou zo zahraničných ciest, resp. študijných pobytov.

II. Materiály z funkcií. Táto vecná skupina sa delí na Funkcie vedecké, Funkcie pedagogické a Funkcie redaktorské. Funkcie vedecké – IIA obsahujú písomnosti z pôsobenia L. Macha v medzinárodných organizáciách –IIA1 (napr. COSPAR, Čínska spoločnosť pre kozmické lety, WHO), v ČSAV – IIA2 (Vedecké kolégium lekárskych vied, Rada Prezídia ČSAV), v SAV – IIA3 (predseda SAV, Endokrinologický ústav, Ústav experimentálnej endokrinológie, Komisia vedeckej grantovej agentúry), v jednotlivých rezortoch IIA4 (Rada vlády SR, Slovenský kozmický úrad, Slovenský hydrometeorologický ústav) a vo vedeckých spoločnostiach – IIA5 (Spoločnosť pre vedy a umenia, Československá fyziologická spoločnosť). Funkcie pedagogické – IIB ilustrujú prednášky na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského a Funkcie redaktorské – IIC tvorí materiál z pôsobenia vo funkcii hlavného redaktora časopisu Endocrinologia experimentalis.

Ďalšou vecnou skupinou sú Biografické materiály – III. Obsahujú pracovné zmluvy a dohody – IIIA, Menovania – IIIB, Životopisy a dotazníky – IIIC, Udelené vedecké hodnosti – IIID, Zoznam publikovaných prác – IIIE, správy o činnosti – IIIF, Vyznamenania a ocenenia – IIIG (medaily a plakety sú fyzicky uložené v Zbierke medailí).

Štvrtú vecnú skupinu tvorí Korešpondencia – IV. Je spracovaná abecedne a inventárny záznam obsahuje údaj o počte kusov a časovom rozpätí. V osobnom fonde DrSc. L. Macha nie je zastúpená vecná skupina Fotografie.

Ďalšou vecnou skupinou je Materiál o pôvodcovi fondu – VI. Pozostáva z článkov v odbornej i dennej tlači, z charakteristík kandidáta na riadneho člena SAV a na funkciu garanta.

Posledná vecná skupina sú Práce iných autorov – VII. napr. s venovaním. Celý osobný fond L. Macha je uložený v päťdesiatichdvoch archívnych škatuliach. Obsahuje 1046 inventárnych jednotiek a zachytáva roky 1955–2010.