Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Urválek, Jozef
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Ing. Jozef Urválek sa narodil v Kroměříži 28.X.1908. Maturoval na Vyššej roľníckej škole v Košiciach. Vysokú školu zemědelskú navštevoval v Prahe a v Brne. Roku 1933 bol na 5-mesačnej praxi v Dánsku. V r. 1933–1952 pôsobil na viacerých poľnohospodárskych školách. Po absolvovaní pedagogického seminára pre profesorov pedagogických škôl v Prahe v r. 1934 nastúpil na Roľníckej škole v Martine (Turčiansky svätý Martin), kde pôsobil do konca januára 1939. Od februára pôsobil v škole vo Vysokom Mýte až do odchodu do československej zahraničnej armády vo Francúzsku. Do zahraničnej československej armády vstúpil 14.IV.1940 v Agle vo Francúzsku a demobilizoval 29.VII.1945.

Po demobilizovaní z československej armády nastúpil ako profesor na Roľníckej škole v Libliciach u Českého Brodu. V r. 1949 bol poverený Ministerstvom školstva a osvety založiť školu v Lanškroune, ktorú sa snažil špecializovať na smer dobytkársko-krmovinársky. Aj svoju mimoškolskú činnosť zameral na propagáciu trávopoľnej sústavy dočasných lúk a pasienkov a pestovanie ďatelinotráv na semeno. Jeho pričinením bola vo februári r. 1948 roľnícka škola v Lanškroune vyhlásená za špeciálnu Roľnícku školu dobytkársko-krmovinársku.

V roku 1949 bola založená Vyššia roľnícka škola v Martine špecializovaná na krmovinárstvo na Slovensku. Aj keď tu pôsobil len v školskom roku 1949/50, urobil pekný kus práce (prednášky, pokusy v školskej záhrade atď.).

Po väčších kádrových ťažkostiach v r. 1951 sa uchádzal o prijatie do viacerých výskumných ústavov, ale neúspešne. Roku 1954 požiadal Prezidentskú kanceláriu o revíziu kádrových posudkov. Žiadosť bola vybavená kladne a na základe prípisu Ministerstva pôdohospodárstva bol prijatý do služieb Slovenskej akadémie vied, do Výskumného ústavu krmovinárskeho v Trnave. Tu pracoval ako vedúci Oddelenia lúk a pasienkov.