Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Šimkovič, Alexander
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár
PDF súbor

Úvod k inventáru

PhDr. Alexander Šimkovič, CSc. (27.VIII.1929–14.II.1999) sa narodil v Seredi. Po absolvovaní trnavského gymnázia študoval v rokoch 1948–1953 na Filozofickej fakulte v Bratislave literárnu vedu a francúzštinu. Už počas štúdia sa začal orientovať v slovakistike a zaujímať sa o vnútornú stavbu mnohých i exotických jazykov. V roku 1953 nastúpil do Ústavu slovenskej literatúry SAV a hneď sa prejavil ako precízny dokumentarista. Takéto boli i jeho prvé štúdie o F. Votrubovi. Výskum tejto témy zavŕšil knižným vydaním korešpondencie F. Votrubu. A. Šimkovič sa predstavil ako presný editor vysvetľujúci nielen mená, ale i súvislosti a uvedená práca zvýraznila úlohu F. Votrubu vo vývine realizmu a Slovenskej moderny, ako i nový vzťah k literárnemu dedičstvu. Pokračoval ako editor beletristických prác J. Čajaka, Ľ. Podjavorinskej, G. Zechentera-Laskomerského. Slovenským literárnym realizmom sa zaoberal aj v monografii Dielo J. Čajaka, ktorú obhájil ako kandidátsku prácu. Práve Čajakovo dielo ovplyvnilo A. Šimkoviča tak, že sa začal venovať výskumu literatúry v novinách a neliterárnych časopisoch, čo predstavovalo biele miesto v slovenských literárnych dejinách. Zo svojho výskumu publikoval niekoľko štúdií o situácii v literatúre na prelome sedemdesiatych rokov, o vzťahu Vajanského k Národným novinám, o J. Škultétym.

Od polovice šesťdesiatych rokov sa A. Šimkovič zapájal do kolektívnych úloh, najmä z oblasti dejín slovenskej literatúry a do Slovníka slovenskej literatúry a úzko spolupracoval na mnohých encyklopedických podujatiach. Bibliograficky sa podieľal na 3. a 4. zväzku Dejín slovenskej literatúry. Mnohostranná a rozhodujúca bola jeho účasť na Slovníku slovenskej literatúry. Bol nielen autorom mnohých hesiel z obdobia realizmu a zo slovenskej dolnozemskej literatúry, ale aj redaktorom a vedúcim Kancelárie tohto slovníka. Vytlačený náklad 1. zväzku Slovníka slovenskej literatúry (1979) bol z politických dôvodov rozmetaný a z materiálu neskôr (1984) vyšla autorsky anonymná dvojzväzková Encyklopédia slovenskej literatúry, ktorá sa svojou nanútenou výberovosťou zmenila zo základného vedeckého encyklopedického diela na popularizačnú príručku nepresahujúcu náplň stredoškolskej učebnice.

Ďalšie obdobie v živote A. Šimkoviča vyplnila práca na slovenskej literárnej lexikografii a spolupráca s viacerými inštitúciami pri popularizácii slovenskej literárnej minulosti. Po statiach o literatúre v slovenských novinách do r. 1918 upriamil A. Šimkovič svoju pozornosť na činnosť a literárne dielo Eleny Maróthy-Šoltésovej. Prostredníctvom autorky sa snažil o riešenie problému vývinu slovenskej literatúry, otázky vydávania prameňov k dejinám slovenskej literatúry, predovšetkým korešpondencie. Okrem toho A. Šimkovič systematicky zhromažďoval dáta a údaje o slovenskej literatúre, autoroch a rozmanitých literárnych faktoch, ktoré spresňujú a dopĺňajú predošlé poznatky. A. Šimkovič patril k tomu druhu autorov, ktorých práca je zvonku málo viditeľná, no bez ich schopností by mnohé diela nemohli dospieť k edičnej realizácii.

Ústredný archív SAV získal písomnú pozostalosť PhDr. Alexandra Šimkoviča, CSc. v roku 2000. Pre bádateľov je sprístupnená formou inventára. Písomný materiál je roztriedený do siedmich základných vecných skupín.

I. Materiály z vedeckej činnosti. Skupina obsahuje Nepublikované rukopisy – IA, rozdelené na Štúdie a články – IA1 a na Posudky, pripomienky, anotácie a recenzie – IA2. Chronologicky sú tu zoradené rukopisy, pri ktorých sa nepodarilo zistiť bibliografické údaje a považujeme ich za nepublikované. Pri ich určovaní sme vychádzali z personálnej bibliografie A. Šimkoviča (Gerbócová, J.: A. Šimkovič – personálna bibliografia, Literárnovedný ústav SAV, rkp. 1990, sign. 22820); Publikované rukopisy – IB sa členia rovnako na Štúdie a články – IB1 a na Posudky, recenzie a anotácie – IB2. Inventárne záznamy v tejto podskupine obsahujú aj bibliografické údaje. Tlačené práce, tiež opatrené bibliografickými údajmi, sú označené – IC. Najrozsiahlejšou podskupinou je Vedecká dokumentácia – ID. Obsahuje prepisy korešpondencie a novinárskych článkov F. Votrubu, prepisy korešpondencie E. Maróthy-Šoltésovej, J. Čajaka, excerpciu o osobnostiach spojených so slovenskou literatúrou, množstvo novinových výstrižkov o jazyku a literatúre, o vojvodinských Slovákoch, vlastné poznámky, konspekty a iné. Vecnú skupinu uzatvárajú Vedecké podujatia – IE. Ich materiál hovorí o aktívnej účasti A. Šimkoviča na konferenciách, sympóziách a seminároch – IE1, resp. o jeho služobných cestách doma i v zahraničí – IE2.

II. Materiály z funkcií tvoria druhú vecnú skupinu. Obsahujú písomnosti o pôsobení A. Šimkoviča vo Vedeckých funkciách – IIA a to v ČSAV – IIA1, v Encyklopedickom inštitúte; v SAV – IIA2, v Ústave slovenskej literatúry, v Encyklopedickom ústave; v rezortných organizáciách – IIA3, napr. v Matici slovenskej, Národnej banke Slovenska a vo vedeckých spoločnostiach – IIA4 napr. Literárnovedná spoločnosť. Nasledujú Celospoločenské funkcie – IIB napr. pri oslavách storočnice Š. Moyzesa a Redaktorské funkcie – IIC napr. v časopise Slovenská literatúra.

III. Ďalšou vecnou skupinou sú Biografické materiály – III. Sú rozdelené na Osobné doklady – IIIA, napr. rodný a sobášny list, vysvedčenia; Udelenie vedeckých hodností – IIIB, Pracovné zmluvy – IIIC s Literárnovedným ústavom SAV, Maticou slovenskou, rôznymi vydavateľstvami a pod., Osvedčenia – IIID napr. o štátnom občianstve, lustračné; Životopisy – IIIE, Súpis publikovaných prác – IIIF a Vyznamenania a ocenenia – IIIG, napr. strieborná a zlatá plaketa Ľ. Štúra a iné.

IV. Štvrtú vecnú skupinu tvorí Korešpondencia – IV. Je usporiadaná abecedne podľa adresáta, resp. odosielateľa a inventárny záznam obsahuje údaje o počte kusov a časovom rozpätí.

V. Nasleduje vecná skupina Fotografie – V. Pozostávajú z portrétov A. Šimkoviča, z fotografií z rodinných a príležitostných stretnutí a z pracovných stretnutí.

VI. Ďalšou vecnou skupinou sú Práce iných autorov – VI. Sú zoradené abecedne podľa autorov, niektoré s venovaním. Tematicky je väčšina z oblasti literatúry prípadne jazykovedy.

VII. Posledná vecná skupina Materiály rodiny – VII obsahuje osobné doklady, vysvedčenia, poistky manželky A. Šimkovičovej-Ottingerovej, syna M. Šimkoviča a dcéry Z. Šimkovičovej.

Inventár osobného fondu PhDr. Alexandra Šimkoviča, CSc. tvorí 334 inventárnych jednotiek. Spracované písomnosti zachytávajú obdobie rokov 1936–1998. Sú uložené v 58 archívnych škatuliach.