Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Roško, Róbert
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár
PDF súbor

Úvod k inventáru

PhDr. Róbert Roško sa narodil v r. 1932. Pochádzal zo Spišského Podhradia, gymnázium navštevoval v Spišskej Novej Vsi, jeden rok študoval na Učiteľskej akadémii v Spišskom Podhradí a maturoval na gymnáziu v Levoči. V roku 1951 nastúpil na novozriadenú Vysokú školu politických a hospodárskych vied do Prahy. Po dvoch rokoch bola škola zrušená a R. Roško sa stal poslucháčom Filozofickej fakulty Karlovej univerzity, ktorú v roku 1955 absolvoval s vyznamenaním. Dva roky pracoval ako asistent na Katedre marxizmu-leninizmu Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave, keď dostal ponuku od Filozofického ústavu SAV.

V roku 1957 nastúpil do Slovenskej akadémie vied, kde pracoval 43 rokov. V roku 1964 obhájil kandidátsku prácu „Formovanie komunistického vzťahu medzi fyzickou a duševnou prácou“. V tomto období sa R. Roško začal intenzívne zaujímať o sociológiu. V roku 1965 prestúpil do novo sa formujúceho Sociologického ústavu SAV a stal a jeho spoluzakladateľom a prvým vedeckým tajomníkom. V roku 1966 sa z jeho iniciatívy vytvoril tím, ktorý spolupracoval s českými sociológmi na výskume sociálnej štruktúry československej spoločnosti a rozhodujúcou mierou sa podieľal na publikácii knihy „Československá společnost“ v r. 1969. V rokoch 1967–1970 bol R. Roško vedúcim Oddelenia sociálnej štruktúry a v rokoch 1971–1975 vedúcim Oddelenia sociálnych skupín.

Začiatkom 70. rokov sa začal orientovať na problematiku inteligencie a publikoval o nej sériu štúdií i vedecko-populárnych článkov. V roku 1975 vznikol spojením Filozofického a Sociologického ústavu Ústav filozofie a sociológie SAV. R. Roško sa stal vedúcim Oddelenia robotníckej triedy a inteligencie a od r. 1984 do roku 1990 vedúcim Odboru sociológie. Od polovice osemdesiatych rokov bol členom výboru Československej sociologickej spoločnosti a predsedom Slovenskej sociologickej spoločnosti. Na ústave bol zodpovedným riešiteľom čiastkovej úlohy ŠPZV „Štruktúra a dynamika vzťahov individuálneho, skupinového, spoločenského vedomia a konania v súčasnej etape“. Od roku 1986 zastupoval SAV v 3. Medzinárodnej problémovej komisii mnohostrannej spolupráce akadémií vied socialistických krajín. V deväťdesiatych rokoch inicioval a viedol výskum vzniku občianskej spoločnosti na Slovensku a výsledky spojené s procesom demokratizácie publikoval v štúdii „Smer moderné občianstvo“. Svoju vedeckú dráhu zavŕšil monografiou „Slovensko na konci tisícročia“, v ktorej je skoncentrované to najlepšie z jeho práce. Publikácia vyšla tesne po jeho smrti v roku 2000.

Písomnú pozostalosť po R. Roškovi ponúkla Ústrednému archívu SAV v roku 2007 jeho manželka, bývalá archivárka Slovenskej vysokej školy technickej. Materiál, už rámcovo roztriedený, Ústredný archív SAV usporiadal a spracoval formou inventára. Inventár osobného fondu Róberta Roška obsahuje 501 inventárnych jednotiek rozdelených do šiestich základných vecných skupín.

Prvú skupinu tvoria Materiály z vedeckej činnosti – I. Pozostávajú z týchto podskupín: Rukopisy nepublikované, Rukopisy publikované, Tlačené práce, Vedecké podujatia a služobné cesty, Vedecká dokumentácia. Rukopisy nepublikované – IA sa delia na Monografie – IA1; Štúdie a články – IA2; Prednášky a príležitostné prejavy – IA3 a Posudky, návrhy a stanoviská – IA4, ktoré sú najpočetnejšie. Obsahujú najmä oponentské a lektorské posudky odborných prác. Rukopisy publikované – IB sa členia podobne: Štúdie a články – IB1 a Posudky a recenzie – IB2. Tlačené práce – IC v inventári sú spravidla doplnené o bibliografický údaj. V niekoľkých prípadoch môže byť neúplný, prípadne chýbať, keď sa nedal zistiť. Nasledujú Vedecké podujatia – ID. Konferencie, sympóziá, semináre – ID1 obsahujú údaje o účasti R. Roška na konkrétnych akciách a druh zachovanej písomnosti: program podujatia, referát, správa o priebehu, poznámky. Patria sem i Správy zo služobných ciest – ID2, konkrétne zo ZSSR. Prvú základnú skupinu uzatvára Vedecká dokumentácia – IE. Sú v nej podklady k vedeckým prácam.

Druhou základnou skupinou sú Materiály z funkcií – II. Členia sa na vedecké, pedagogické a celospoločenské. Vedecké funkcie – IIA sú rozdelené na Funkcie v ČSAV – IIA1, Funkcie v SAV – IIA2 a Funkcie vo vedeckých spoločnostiach – IIA3. Najbohatšie sú zastúpené Funkcie v SAV, ktoré mapujú dlhoročné všestranné pôsobenie R. Roška spočiatku vo Filozofickom ústave SAV, neskôr v Sociologickom ústave SAV a napokon v Ústave filozofie a sociológie SAV. Podskupina Pedagogické funkcie – IIB zachytáva spoluprácu a prednášky na Filozofickej fakulte UK. IIC – sú označené Celospoločenské funkcie, napr. v politických stranách (KSČ, SDĽ), alebo v Nadácii V. Clementisa.

Tretiu základnú vecnú skupinu tvoria Biografické materiály – III. Tvoria ich: Osobné doklady – IIIA, napr. rodný list, vysvedčenia a rôzne členské preukazy; Životopisy – IIIB; Pracovné zmluvy – IIIC s Ústavom filozofie a sociológie SAV, ale i dohody o vykonaní práce; Súpis publikovaných prác – IIID; Ceny a vyznamenania – IIIE, napríklad Pamätná medaila SAV.

Štvrtá základná skupina je Korešpondencia – IV. Na rozdiel od ostatných vecných skupín je zoradená abecedne. Inventárny záznam obsahuje údaj o počte kusov a mieste bydliska adresáta, resp. odosielateľa (okrem prípadov, ktoré sa nedali určiť).

Piata základná skupina Fotografie – V má v inventárnom zázname tiež údaj o počte kusov a fotografie majú popisy na nich zachytených osôb.

Poslednou základnou vecnou skupinou sú materiály O pôvodcovi fondu – VI. Skladajú sa najmä z odborných posudkov na práce R. Roška, ďalej návrhu Sociologického ústavu SAV na udelenie ceny SAV, spomienkového príspevku na R. Roška a jeho životopisu očami manželky.

Celkový rozsah osobného fondu R. Roška je 26 archívnych škatúľ.