Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Pastýrik, Ľudovít
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár
PDF súbor

Úvod k inventáru

Prof. RNDr. Ľudovít Pastýrik, DrSc. sa narodil v Budapešti, detstvo prežil v Oslanoch pri Prievidzi. Po maturite na reálnom gymnáziu sa zapísal na Prírodovedeckú fakultu Karlovej univerzity v Prahe. Štúdium aprobácie prírodopis–zemepis ukončil v r. 1934 obhájením dizertačnej práce o fyziologických funkciách niektorých rastlinných pletív a orgánov. Školiteľom mu bol prof. B. Němec, ktorý silne ovplyvnil i jeho ďalšie odborné smerovanie. Ľ. Pastýrik pôsobil päť rokov na stredných školách v Handlovej, Trnave a Bratislave. Hneď po založení Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave v decembri 1939 sa stal jej odborným asistentom. V roku 1946 sa habilitoval na docenta pre odbor fyziológie a biológie rastlín, v r. 1951 bol menovaný za profesora Prírodovedeckej fakulty UK. Bol prorektorom, prodekanom Prírodovedeckej fakulty UK a predsedom Komisie pre stavbu novej Prírodovedeckej fakulty UK.

Po založení Slovenskej akadémie vied v r. 1953 sa stal jej členom korešpondentom. Vykonal tu mnoho organizátorskej práce. Bol vedeckým tajomníkom Sekcie biologických a lekárskych vied, neskôr predsedom Vedeckého kolégia špeciálnej biológie SAV a členom Vedeckého kolégia špeciálnej biológie ČSAV. Stál pri zrode Laboratória rastlinnej biológie SAV, bol riaditeľom Biologického ústavu SAV a potom Botanického ústavu SAV. V roku 1966 obhájil hodnosť doktora biologických vied, v r. 1972 bol zvolený za člena korešpondenta ČSAV.

Pedagogická činnosť Ľ. Pastýrika bola úzko spojená s vedeckou aktivitou počas celého jeho života. Okrem prednášok na fakulte napísal viac než dvadsať skrípt a učebníc. Spolu so svojím učiteľom prof. B. Němcom napísal vedecko-pedagogickú prácu Všeobecná botanika, neskôr zostavil učebnicu Fyziológia rastlín. Hoci jeho odborný záujem bol naozaj široký (problematika fytohormónov, minerálna výživa rastlín, význam stopových prvkov v pôde, v umelých hnojivách ai.) ťažisko výskumu spočívalo v štúdiu biológie ovocných stromov.

Študoval fyziológiu marhúľ v ich pravlasti – v Číne a Strednej Ázii a možnosti aklimatizácie dovezených kultivarov u nás. Ľ. Pastýrik sa mimoriadne zaslúžil o zachovanie a zveľadenie unikátnej dendrologickej zbierky Arboréta v Mlyňanoch, ktoré i jeho zásluhou bolo zaradené medzi vedecké pracoviská SAV. Bol aj úspešným popularizátorom botanickej vedy, publikoval množstvo článkov v domácich i zahraničných časopisoch. Stál pri zrode Československej spoločnosti pre šírenie vedeckých a politických poznatkov, bol členom redakčnej rady populárnovedného časopisu Príroda a spoločnosť. Bol tiež spoluzakladateľom vedeckého periodika Acta Facultatis Rerum Naturalium Universitatis Comenianae – Physiologia Plantarum.

Ako ocenenie vedeckej i pedagogickej práce obdržal Ľ. Pastýrik niekoľko vyznamenaní: Národnú cenu Slovenska, bronzovú a zlatú medailu UK, čestné uznanie Povereníctva SNR pre kultúru za činnosť v prospech Arboréta, plaketu SAV „Za zásluhy o rozvoj v biologických vedách“, plaketu ČSAV G. J. Mendela „Za zásluhy o rozvoj biologických věd“, zlatú medailu Farmaceutickej fakulty UK, Holubyho pamätnú medailu a iné ocenenia. Prof. Pastýrik kládol základy výučby a profesionálneho výskumu v oblasti biológie na Slovensku.

Písomnú pozostalosť prof. Ľ. Pastýrika vyčlenil Ústredný archív SAV z osobného fondu PhDr. Ivana Hrabovca, CSc., ktorý bol s ním v kontakte (inv. č. 139, 155 ). Je spracovaná formou inventára, i keď je neúplná a nie sú v nej zastúpené všetky druhy písomností.

Prvá vecná skupina Materiály z vedeckej činnosti obsahuje podskupinu Rukopisy nepublikované označené IA a podskupinu Rukopisy publikované označené IB. Obidve sú však zastúpené veľmi skromne. Ťažiskom skupiny sú Tlačené práce – IC. Inventárny záznam v tejto podskupine je doplnený o bibliografické údaje. Ďalšia podskupina Vedecké podujatia – ID pozostáva z názvu podujatia, miesta a času jeho konania a z druhu zachovaného materiálu, napr. program, príspevky a pod.

Druhou vecnou skupinou sú Materiály z funkcií. Zachoval sa len materiál o pedagogickom pôsobení na Slovenskej univerzite a Univerzite Komenského v Bratislave.

Vecná skupina Biografické materiály sa člení na: Vysvedčenia – IIIA, Životopisy – IIIB, Udelené vedecké hodnosti – IIIC a Súpis publikovaných prác – IIID.

Štvrtú vecnú skupinu Korešpondencia predstavuje len jeden inventárny záznam.

Piatou vecnou skupinou sú Fotografie. Okrem portrétov Ľ. Pastýrika tu nájdeme fotografiu kolektívu Ústavu fyziológie a biológie rastlín Karlovej univerzity v Prahe a fotografie B. Němca.

Poslednou vecnou skupinou O pôvodcovi fondu sú recenzie na práce Ľ. Pastýrika a príležitostné články o ňom pri rôznych jubileách.

Písomná pozostalosť Ľ. Pastýrika, i keď fragmentovitá, poskytuje základné informácie o nestorovi rastlinnej fyziológie na Slovensku. Celý fond sa skladá zo 158 inventárnych jednotiek uložených v siedmich archívnych škatuliach.