Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Lisický, Mikuláš Juraj
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár
PDF súbor

Úvod k inventáru

Ekológ, enviromentalista, malakozoológ, filozof M. J. Lisický pochádzal z Trenčína. Po maturite v roku 1963 ho hlboký vzťah k prírode[b] priviedol na Prírodovedeckú fakultu UK do Bratislavy. Vyštudoval učiteľskú kombináciu biológia–chémia a neskôr vedecký smer biológia. Po absolvovaní sa zameral na ekológiu a malakológiu. Už ako poslucháč piateho ročníka nastúpil na čiastočný úväzok na asistentské miesto na Katedru systematickej a ekologickej zoológie Prírodovedeckej fakulty UK, kde aj po skončení štúdia v r. 1968 ostal pracovať. Počas pôsobenia na fakulte absolvoval štúdium vysokoškolskej pedagogiky na Filozofickej fakulte UK a na Karlovej univerzite v Prahe študoval teoretické základy ochrany životného prostredia. V roku 1983 obhájil kandidátsku dizertáciu „Porovnávacia chronológia západokarpatských mäkkýšov“. V roku 1985 odišiel zo školy na Ústav experimentálnej biológie a ekológie SAV do Oddelenia krajinnej ekológie. Bol poverený vybudovať pracovisko na sledovanie ekologických dopadov vodného diela Gabčíkovo a vďaka jeho osobnému nasadeniu sa mu podarilo sústrediť kolektív nadšených ľudí a pritiahnuť aj dobrovoľníkov z iných inštitúcií. V roku 1990 stál pri zrode Ústavu zoológie a ekosozológie SAV (k 1.IV.1995 premenovaný na Ústav zoológie SAV) a stal sa jeho prvým vedeckým tajomníkom a vedúcim Oddelenia ekosozológie. Vzťah k pedagogickej práci ho vrátil aspoň na čiastočný pracovný úväzok aj na Katedru ekosozológie a fyziotaktiky. Vo svojom výskume sa M. J. Lisický zameral najmä na malakozoológiu. Spočiatku sa venoval prieskumu Javorníkov, Malých Karpát a Štiavnických vrchov, potom podrobne klasifikoval slovenské mäkkýše a výsledkom bolo impozantné dielo Mollusca Slovenska. Neskôr sa sústredil na výskum ekosystému Moravy a Dunaja. Jeho záujem o prírodu a jej ochranu, spolu so širokou rozhľadenosťou a jazykovým vedomosťami, ho podnietili zostaviť porovnávací slovník slovanských výrazov súvisiacich s vodou, vodnými tokmi a mokraďami. Vďaka svojej sčítanosti čerpal okrem slovníkov aj z beletrie, poézie a dokonca i z nárečí.

Obsiahnuť široký záber diela M. J. Lisického je veľmi ťažké, pretože okrem vlastnej špecializácie sa zaujímal a prispieval aj do iných vedných oblastí, napr. filozofie, histórie a jazykovedy. Venoval sa aj popularizácii vedeckých poznatkov, najmä pre mládež. Ako vášnivý ochranca prírody bol členom veľkého počtu komisií a komitétov pre ochranu životného prostredia, vykonával množstvo funkcií v Slovenskom zväze ochrancov prírody a krajiny.

Rozsiahlu písomnú pozostalosť M. J. Lisického získal Ústredný archív SAV od jeho manželky v r. 2008 a spracoval ju formou inventára. Materiál je roztriedený do nasledovných vecných skupín:

Prvou vecnou skupinou sú Materiály z vedeckej činnosti. Obsahuje tieto podskupiny: Rukopisy nepublikované, Rukopisy publikované, Tlačené práce, Vedecká dokumentácia a Vedecké podujatia. Rukopisy nepublikované – označené IA sú rozdelené na Štúdie a články – IA1; Posudky, recenzie, pripomienky a návrhy – IA2 (posudky rukopisov, záverečných správ; pripomienky k zákonu o poľovníctve, k návrhu štruktúry Purkyňovej univerzity; stanoviská k návrhu vyhlášky Ministerstva kultúry SSR o zriadení chránenej krajinnej oblasti Záhorie, k metodike určovania veku fosílií, k materiálu Bratislava nahlas, k zloženiu a kompetenciám Federálneho výboru pre životné prostredie, k návrhu zákona SNR o ochrane prírody, podnety k materiálu SAV o zásadách prebudovania hospodárskeho mechanizmu, k Návrhu koncepcie ochrany a racionálneho využitia genofondu SSR; komentár k materiálu vlády SSR o postupe československej strany pri výstavbe vodnéhoé diela Gabčíkovo ai.) a na Prednášky – IA3 (v rozhlase, v rámci SAV, na Prírodoveckej fakulte UK, pre dobrovoľných ochrancov prírody a pod.). Podobne sa členia aj Rukopisy publikované – IB na: Články a štúdie – IB1 a na Recenzie – IB2. Nasledujú Tlačené práce označené IC. V inventárnom zázname je uvedený, aj keď nie vždy úplný, bibliografický údaj. Najrozsiahlejšou podskupinou je Vedecká dokumentácia – ID. Obsahuje množstvo novinových výstrižkov ako o osobnostiach, tak na rozličné témy, vlastné excerptá, poznámky, kartotéky a fotodokumentáciu k výskumom. Podskupina Vedecké podujatia – IE sa delí na dve časti: Konferencie, sympóziá, semináre – IE1 zachytávajú účasť na konkrétnom podujatí. Okrem miesta a času jeho konania je zaznamenaný aj druh zachovaného materiálu, napr. program, zoznam účastníkov, tézy a zborníky referátov, vlastné poznámky, žiadosť o schválenie účasti, vyhlásenie o absolvovanom pohovore pred odchodom do zahraničia, prehlásenie účastníkov, správa o priebehu podujatia. Treba upozorniť, že doplňujúce údaje možno nájsť aj v predchádzajúcej podskupine Vedecká dokumentácia – ID. V niektorých prípadoch v inventárnom zázname nebolo možné zistiť a uviesť miesto a čas konania akcie. Druhú časť tvoria Správy zo služobných ciest – IE2. Sú to správy z jednodňových ciest na výskum, ako i zo študijných pobytov v zahraničí.

Druhou základnou vecnou skupinou sú Materiály z funkcií. Sú rozdelené na Vedecké funkcie – IIA, Pedagogické funkcie – IIB, Redaktorské funkcie – IIC a celospoločenské funkcie – IID. Vedecké funkcie zachytávajú pôsobenie M. J. Lisického v rámci SAV – IIA1 (vo Vedeckom kolégiu SAV pre biologicko ekologické vedy, v Ústave experimentálnej biológie a ekológie SAV, v Ústave zoológie a ekológie SAV a v Ústave krajinnej ekológie SAV); v rezortoch – IIA2 (Ministerstvo lesného a vodného hospodárstva SR, Ministerstvo životného prostredia SR); v komisiách – IIA3 (Akreditačná komisia vlády SR, Československý komitét IUBS, Slovenský národný komitét SCOPE, Slovenská komisia UNESCO ai.); vo vedeckých spoločnostiach – IIA4 (Československá genealogická a heraldická spoločnosť, Československá biologická spoločnosť, Komora ekológov, Kruh nezávislej inteligencie, Slovenská ekologická spoločnosť pri SAV, Slovenská geografická spoločnosť pri SAV, Slovenská zoologická spoločnosť pri SAV, Unitas malacologica Europea, Vexilologický klub v Prahe). Pedagogické funkcie – IIB dokumentujú činnosť M. J. Lisického na Prírodovedeckej fakulte UK a Technickej univerzite. Redaktorské funkcie – IIC odrážajú prácu v redakčných radách odborných časopisov, napr. Acta enviromentalica, Biológia, Ekológia, Ekopanoráma, Životné prostredie. Posledné sú celospoločenské funkcie – IID napr. v Lesnej stráži, Náboženskej spoločnosti československých unitárov, v slovenských národných parkoch, Slovenskom poľovníckom zväze a ďalších.

Treťou vecnou skupinou sú Biografické materiály – III. Pozostávajú z Osobných dokladov označených IIIA (legitimácie, členské a čitateľské preukazy, vysvedčenia); z Pracovných zmlúv a dohôd – IIIB (Ústav zoológie a ekológie SAV, Prírodovedecká fakulta UK, vydavateľstvá); Menovaní a odvolaní – IIIC (v rámci SAV, Prírodovedeckej fakulty UK, v medzinárodných organizáciách), Životopisov – IIID, Súpisu publikovaných prác – IIIE, Udelenia vedeckej hodnosti – IIIF a Cien a vyznamenaní – IIIG.

Štvrtú vecnú skupinu tvorí Korešpondencia – IV. Nie je usporiadaná chronologicky, ale abecedne. Inventárny záznam obsahuje okrem mena odosielateľa resp. adresáta aj miesto, počet kusov a časové rozpätie (okrem výnimiek, keď absentoval presnejší údaj).

V osobnom fonde chýba vecná skupina Fotografie. Čiastočne je zastúpená vo Vedeckej dokumentácii v materiáloch z výskumov.

Predposlednou vecnou skupinou je materiál O pôvodcovi fondu – VI. Pozostáva z posudkov na práce M. J. Lisického, príležitostných novinových článkov, údajov pre príručky Kto je kto v SAV, Who is who a nekrológu.

Poslednou vecnou skupinou sú Práce iných autorov – VII. Sú to väčšinou dedikované odborné práce kolegov a priateľov.

Osobný fond M. J. Lisického patrí k najobsiahlejším v našom archíve. Predstavuje nám ho nielen ako významného slovenského zoológa, ale aj ako polyhistora a nadšeného bojovníka za ochranu prírody a životného prostredia. Celý fond má 847 inventárnych jednotiek uložených v 106 archívnych škatuliach a zachytáva obdobie rokov 1955–2009.


  • [a] Pôvodný text „1946–2005“ opravený 6.II.2012.
  • [b] Pôvodný text „Tu aj v roku 1963 zmaturoval a hlboký vzťah k prírode ho...“ opravený 6.II.2012.