Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Lipták, Ľubomír
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár
PDF súbor

Úvod k inventáru

Historik PhDr. Ľ. Lipták, DrSc. sa narodil v r. 1930 v Melčiciach. Po maturite na gymnáziu v Trenčíne študoval v rokoch 1948–1952 spoločenské vedy a žurnalistiku na Vysokej škole politickej a sociálnej v Prahe. Už vtedy spolupracoval s novinami Smena a Mladá fronta. Po absolvovaní školy nastúpil do Historického ústavu SAVU (od r. 1953 Historický ústav SAV), kde v roku 1957 obhájil hodnosť kandidáta historických vied. Zameriaval sa na výskum najnovších slovenských i svetových dejín, predovšetkým na obdobie rokov 1918–1945 a na otázky československo-nemeckých vzťahov. Autorsky sa Ľ. Lipták podieľal na vydaní takých syntetických prác ako Přehled československých dějin III., Slovenská vlastiveda – dejiny a Atlas československých dejín. Bol vedeckým tajomníkom ústavu, vedúcim Oddelenia všeobecných dejín, výkonným i hlavným redaktorom Historického časopisu. Počas „normalizácie“ v roku 1971 pre kritiku jeho monografie Slovensko v XX. storočí musel odísť z Historického ústavu SAV.

Novú etapu v živote Ľ. Liptáka otvoril jeho príchod do Slovenského národného múzea. Tu sa stretol s kolegiálnym prijatím a v krátkom čase sa zorientoval v novom prostredí. Začal sa venovať hospodárskym a sociálnym dejinám. Výsledky svojho výskumu spracoval v štúdiách , ktoré však smel publikovať až od roku 1984 v Zborníku SNM, vo Vlastivednom časopise a Múzeu. Počas svojho takmer 20-ročného pôsobenia v SNM sa aktívne podieľal na príprave a realizácii mnohých veľkých výstav, napr. Slovensko v socialistickom Československu, Tradície obchodu na Slovensku a iné.

V roku 1990 sa Ľ. Lipták vrátil na svoje pôvodné pracovisko do Historického ústavu SAV, kde sa stal spolurealizátorom viacerých grantových projektov a svojou vedeckou erudíciou prispel veľkou mierou k zapojeniu sa slovenskej historiografie do medzinárodnej spolupráce. V Historickom ústave SAV pôsobil Ľ. Lipták až do svojho odchodu do dôchodku v roku 1997. Popri vlastnom výskume sa venoval aj výchove mladých vedcov. Na pôde Historického ústavu SAV viedol doktorandov a prednášal na Filozofickej fakulte UK, UPJŠ v Prešove a na Trnavskej univerzite.

Ľ. Lipták bol autorom viacerých monografií, množstva štúdií, esejí, referátov, vedecko-popularizačných článkov a medailónov. Významná bola jeho editorská činnosť pri zostavovaní zborníkov, odborných časopisov a periodík. Bol jedným z najvýznamnejších slovenských historikov, ktorý už v 60. rokoch minulého storočia prerástol hranice domácej historiografie. Ľ. Lipták bol známy tým, že moderné slovenské dejiny vždy videl v ich stredoeurópskych a európskych súvislostiach. Vzbudil záujem aj v zahraničí a bol pozývaný na medzinárodné konferencie, stal sa členom rôznych medzištátnych odborných komisií. V roku 1999 mu bola udelená Cena Dominika Tatarku. Za vykreslenie objektívneho obrazu o slovenskom politickom, hospodárskom, vojenskom a ekonomickom myslení za celé 20. storočie mu ku Dňu ústavy SR v r. 2000 udelil prezident republiky Rad Ľ. Štúra II. triedy. Prezident Českej republiky mu v roku 2003 udelil štátne vyznamenanie Medailu za zásluhy I. stupňa. Ľ. Lipták zomrel uprostred tvorivej práce a mnoho svojich výskumných plánov už nestihol zrealizovať. Jeho písomnú pozostalosť odkúpil Ústredný archív SAV od manželky v roku 2004.

Rozsah fondu spracovaného formou inventára je 59 archívnych škatúľ. Inventár obsahuje 463 inventárnych jednotiek a zachytáva obdobie rokov 1942–2003 (2004) s výnimkou skupiny vedeckej dokumentácie, ktorá odráža oveľa širšie obdobie. Je rozdelený do siedmych základných vecných skupín: I. Materiály z vedeckej činnosti; II. Materiály z funkcií; III. Biografické materiály; IV. Korešpondencia; V. Fotografie; VI. Materiály o pôvodcovi fondu; VII. Práce iných autorov.

Prvá vecná skupina Materiály z vedeckej činnosti – I obsahuje tieto podskupiny: Materiály nepublikované – IA pozostávajúce z článkov a štúdií – IA1 a z odborných posudkov na práce iných autorov – IA2. Podskupina Materiály publikované – IB pozostáva z rukopisov monografií, štúdií a článkov – IB1, z posudkov, recenzií a anotácií na cudzie práce – IB2 a z prednášok určených väčšinou pre rozhlas pri rôznych výročiach a štátnych sviatkoch – IB3. Podskupinu IC tvoria Tlačené práce. Sú rozdelené na monografie, štúdie a články – IC1 a na recenzie, prípadne posudky – IC2. Inventárne záznamy v tejto podskupine obsahujú aj bibliografický údaj. Podskupina ID – Vedecká dokumentácia je najrozsiahlejšia z celého fondu a aj najlepšie odráža šírku záujmov pôvodcu fondu. Okrem podrobných poznámok z prednášok na vysokej škole, ktoré suplovali vtedy chýbajúce skriptá tu nájdeme excerptá na rôzne témy ako sú obchod, priemysel, zbrane, delostrelectvo, vojenské posádky, loďstvo, baníctvo, slovenský štát, dejiny Trenčína, slobodomurári, ľubochniansky zjazd a ďalšie. Sú tu aj rešerše a výpisky pripravené ako pramene k plánovanej práci o období slovenských dejín od Mníchova až do konca vojny pod názvom 2217 dní. K niektorým témam sú aj kartotéky, výpisky z dobovej tlače a veľké množstvo fotodokumentácie. Hoci fotografie tvoria osobitnú vecnú skupinu, rozhodli sme sa fotodokumentáciu do nej nezačleniť, pretože úzko súvisí s vyššie uvedenými konkrétnymi témami a dopĺňa ich. Poslednou podskupinou sú Vedecké podujatia – IE. Obsahujú program, referáty, pozvánky na rôzne vedecké konferencie, medzinárodné kongresy a semináre, ktorých sa Ľ. Lipták väčšinou aktívne zúčastnil.

Druhú vecnú skupinu tvoria Materiály z funkcií – II. Je rozdelená na štyri podskupiny. Podskupina Vedecké funkcie – IIA sa člení na Funkcie v SAV – IIA1, kde Ľ. Lipták pôsobil vofunkcii vedeckého tajomníka Historického ústavu, vedúceho Oddelenia všeobecných dejín, člena vedeckej rady ústavu, člena Vedeckého kolégia histórie ai. IIA2 – sú označené jeho funkcie v rámci ministerstiev, napr. člen viacerých komisií Ministerstva kultúry SR, člen Kolégia ministra školstva, mládeže a športu SR, člen Vedeckej archívnej rady pri Ministerstve vnútra a životného prostredia SR. Funkcie v Slovenskej národnej rade – IIA3 dokumentujú pôsobenie v komisii historikov a v prípravnom výbore zasadnutia medziparlamentnej komisie SNR a Maďarského parlamentu. Funkcie v Slovenskom národnom múzeu – IIA4 hovoria o činnosti v Kuratóriu SNM a Vedeckej rade SNM. Materiál o pôsobení člena slovensko-nemecko-českej komisie historikov je označený IIA5. Druhou podskupinou sú Pedagogické funkcie – IIB z pôsobenia na Fakulte humanistiky Trnavskej univerzity. Redaktorské funkcie – IIC predstavujú činnosť Ľ. Liptáka vo funkcii člena redakčnej rady Slovanských štúdií, Slovenských pohľadov, ročenky História – Štúdie zo všeobecných dejín a tiež hlavného redaktora Historického časopisu. Vecnú skupinu uzatvárajú Funkcie celospoločenské – IID ilustrované pozvánkou a programom spomienkovej slávnosti Klubu priateľov T. G. Masaryka a M. R. Štefánika.

Treťou vecnou skupinou sú Biografické materiály – III. Tvoria ich Osobné doklady – IIIA, napr. maturitné vysvedčenie, diplom o ukončení vysokoškolského štúdia, zdravotná legitimácia z dlhodobého študijného pobytu v Záhrebe. IIIB – Pracovné zmluvy o pracovnom pomere v Historickom ústave SAV, v Slovenskom národnom múzeu, vo Vojenskom historickom ústave, na Trnavskej univerzite dopĺňajú zmluvy s početnými vydavateľstvami, s viedenským magistrátom o odbornej prednáške, s televíziou a podobne. Podskupina Životopisy – IIIC obsahuje okrem vlastných životopisov pracovnopolitické hodnotenia, osobný spis Ľ. Liptáka, dotazníky a zaujímavé sú aj fotokópie dobovej tlače zo dňa 26. apríla 1930, dňa narodenia Ľ. Liptáka. Publikačná činnosť – IIID pozostáva zo zoznamu publikovaných prác a výberovej bibliografie. Udelenie vedeckých hodností – IIIE potvrdzujú diplomy kandidáta a doktora historických vied. Na konci tejto vecnej skupiny sú zaradené Vyznamenania a ocenenia – IIIF. Nájdeme tu prémie Slovenského literárneho fondu za práce Slovensko v XX. storočí, Muži deklarácie, Storočie dlhšie ako sto rokov; Cenu SAV k 70. narodeninám, Cenu Dominika Tatarku, Rad Ľ. Štúra II. triedy a Medailu Českej republiky za zásluhy I. stupňa.

Vecná skupina Korešpondencia – IV je zoradená abecedne podľa odosielateľa, resp. adresáta. Inventárna jednotka obsahuje údaj o počte kusov korešpondencie s jednotlivou osobou, alebo inštitúciou.

Piatou vecnou skupinou sú Fotografie – V. Sú usporiadané do nasledovných tematických skupín: Portréty, fotografie z detstva, rodinné, zo štúdií, s kolegami historikmi, z činnosti v Historickom ústave SAV, z činnosti v Slovenskom národnom múzeu, z udelenia štátneho vyznamenania, z pohrebu Ľ. Liptáka a na záver bližšie neurčené fotografie.

Predposlednou vecnou skupinou sú Materiály o pôvodcovi fondu – VI. Okrem recenzií a anotácií Liptákových prác obsahujú príspevky k jeho jubileu, správu o víťazovi verejnej súťaže Ministerstva medzinárodných vzťahov SR, novinové články pri udelení vyznamenaní ako aj o úmrtí Ľ. Liptáka.

Záver fondu tvorí vecná skupina Práce iných autorov – VII. Sú to slovenské i cudzojazyčné monografie i štúdie, ktoré autora zaujali z profesijného hľadiska.