Logo ÚA SAVLogo SAV
ÚA SAV » Fondy » Osobné fondy » Ruttkay-Nedecký, Ivan
Informácie o fondeÚvod k inventáru
Inventár

Úvod k inventáru

Doc. MUDr. Ivan Ruttkay-Nedecký, DrSc. sa narodil v Banskej Bystrici 22.XII.1926. Po maturite od r. 1944 pracoval v Slovenskom červenom kríži. Vzhľadom na svoje jazykové znalosti bol neskôr pridelený k delegátovi Medzinárodného komitétu Červeného kríža. Na jeseň 1945 nastúpil na Slovenskú vysokú školu technickú ako poslucháč Oddelenia kreslenia a maľovania v Odbore inžinierskeho staviteľstva. O rok neskôr zložil talentové skúšky na Akadémii výtvarných umení v Prahe, ale v septembri 1946 sa rozhodol pre Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Po jej absolvovaní nastúpil na I. internú kliniku. V r. 1953 dostal ponuku pracovať v novovzniknutom Laboratóriu klinickej fyziológie vyššej nervovej činnosti pri SAV, ktorú prijal. V r. 1957 sa lekárske laboratóriá SAV zlúčili do Ústavu experimentálnej medicíny, ktorý sa neskôr premenoval na Ústav normálnej a patologickej fyziológie SAV. I. Ruttkay-Nedecký v r. 1958 obhájil kandidátsku prácu „Štúdie o psychosomatických vzťahoch vo vnútornom lekárstve“. Vo svojom ďalšom výskume sa zameral na problematiku nervových regulácií obehového systému a na elektrické prejavy srdcovej činnosti. Nové poznatky publikoval najmä o vzťahoch medzi dýchacími pohybmi a nervovou reguláciou krvného obehu a o zdrojoch fyziologickej variability elektrokardiologických veličín. Inicioval využitie počítačového modelovania a simulácie pre objasňovanie patologických zmien elektrokardiografických signálov. Pričinil sa o využitie vektokardiografie v diagnostike ochorení srdca na Slovensku.

I. Ruttkay-Nedecký absolvoval množstvo zahraničných študijných pobytov, napr. v Belgicku, Holandsku, ZSSR. Je autorom viacerých monografií a množstva vedeckých prác publikovaných v odborných časopisoch doma i v zahraničí. Vykonával významné vedecko-organizačné funkcie. Bol podpredsedom Rady Štátneho programu základného výskumu „Biologické a lekárske základy zdravého vývoja človeka“, vedúcim troch projektov VEGA v SAV v oblasti interdisciplinárneho výskumu elektrického poľa srdca a predsedom Rady kľúčového smeru Štátneho programu základného výskumu „Výskum funkcie obehového a dýchacieho ústrojenstva“. Dlhé roky pracoval vo vedeckých kolégiách pre lekárske vedy v SAV i v ČSAV. Zastával viaceré funkcie v rámci Ministerstva SSR.

I. Ruttkay-Nedecký úspešne reprezentoval aj v zahraničí. Bol zakladajúcim členom C.I.A.N.S. (Collegium Internationale Activitatis Nervosae Suprioris), prezidentom International Council on Electrocardiology, bol zvolený za zakladajúceho člena International Society of Electrocardiology. Predsedal mnohým sekciám na medzinárodných elektrokardiologických kongresoch, inicioval a organizoval mnohé medzinárodné sympóziá na Slovensku. Pracoval v niekoľkých redakčných radách zahraničných vedeckých časopisov. Je držiteľom mnohých ocenení a vyznamenaní.

Písomný materiál prevzal Ústredný archív SAV od I. Ruttkay-Nedeckého v r. 2010 a spracoval formou inventára. Obsahuje 6 základných vecných skupín.

Prvú vecnú skupinu tvoria Materiály z vedeckej činnosti. Obsahuje ukážku nepublikovaných rukopisov označenú IA a niekoľko tlačených prác – IC. Vedecké podujatia – ID zachytávajú názov, miesto, čas podujatia a druh zachovanej písomnosti, napr. referát.

Druhá vecná skupina Materiály z funkcií odráža vedeckú činnosť: v medzinárodných organizáciách – IIA1, v ČSAV – IIA2, v SAV – IIA3 a v iných rezortoch – IIA4. Skupinu uzatvárajú písomnosti z pedagogických funkcií – IIB.

Vecná skupina Biografické materiály sa skladá z osobných dokladov – IIIA, pracovných zmlúv – IIIB, menovaní – IIIC, životopisov – IIID, udelenia vedeckých hodností – IIIE a z Ocenení a vyznamenaní – IIIF.

Štvrtou vecnou skupinou je Korešpondencia – IV, zoradená abecedne s údajmi o počte kusov a časovom rozsahu.

Fotografie – V tvoria piatu vecnú skupinu. Zachytávajú pracovné stretnutia, väčšinou medzinárodné a niekoľko kusov z rodinného prostredia.

Poslednou vecnou skupinou sú Materiály o pôvodcovi fondu. Sú to najmä články iných autorov o odbornom pôsobení I. Ruttkay-Nedeckého v medzinárodných spoločnostiach, resp. posudok jeho habilitačnej práce.

Osobný fond pozostáva zo 66 inventárnych jednotiek, uložených vo dvoch archívnych škatuliach.